/ iStock/Getty Images
Европейският съюз съобщи, че е платил гаранцията за освобождаването на грузинския опозиционер Ника Мелия и се надява така да се сложи край на политическата криза в Грузия, предаде Франс прес.

Антиправителствени протести в Грузия (ВИДЕО)

"Бе платена гаранция от 40 000 грузински лари (9550 евро), за да бъде освободен Мелия от предварителния арест", посочи в изявление представителството на ЕС в Грузия. То определи този жест като важна стъпка за слагане на край на политическата криза в страната.

Все още не е известна точната дата на пускането под гаранция на Ника Мелия, лидер на партията "Единно национално движение" (ЕНД), която е водеща опозиционна сила в страната.

Обвинен в организиране на "масови безредици" през 2019 година, Мелия бе арестуван през февруари при зрелищна полицейска акция в сградата на партията му, където се беше укрил.

Управляващата партия в Грузия победи във втория тур на парламентарните избори

Арестът на тази фигура от грузинския политически пейзаж допълнително задълбочи кризата, разтърсваща страната след парламентарните избори през октомври 2020 година. Те бяха спечелени от партия "Грузинска мечта", но заклеймени от опозицията, която оттогава бойкотира парламента.

ЕС постигна споразумение в средата на април като посредник между опозицията и "Грузинска мечта". То предвижда съдебни и законодателни реформи за по-голяма прозрачност, но ЕНД бе обвързало прилагането му с освобождаването на Мелия, припомня АФП. 
БТА