/ / iStock/Getty Images
Египетската прокуратура нареди задържането на бразилски гражданин, който беше арестуван заради вербален сексуален тормоз, съобщи изданието "Иджипт тудей".

Мъжът, който се оказа известен бразилски лекар и популярна личност в социалните мрежи, ще бъде задържан за четири дни, за да се проведе разследване. Той е обвинен в нарушаване на ценностите на египетското семейство и на личната неприкосновеност на жертвата, както и в използването на социални медии за извършването на тези престъпления. Публикуваният в Инстаграм видеоклип показва как мъжът се подиграва и отправя вербални сексуални нападки към жена, която продава папируси на пазар в Луксор. Жената се усмихва, показвайки сувенирите, без да разбира казаното от него на португалски език.

Видеото предизвика вълна от гневни реакции както в Бразилия, така и в Египет. Египетската държава криминализира сексуалния тормоз през 2014 година, като предвидените в закона наказания включват лишаване от свобода от шест месеца до три години и парични санкции. Миналата година парламентът прие закон, който гарантира анонимността на жертвите на сексуални нападения и тормоз, за да ги окуражи да подават сигнали до полицията.
БТА