/ БТА
Европа осъжда талибаните заради лошото отношение към жените в Афганистан
Талибаните "грубо нарушават и злоупотребяват с правата на афганистанските жени и момичета" в страната, заяви днес говорителка на ЕС преди първата годишнина, откакто талибаните превзеха Афганистан, предаде ДПА.

"Талибаните не създадоха приобщаваща политическа система и по този начин отрекоха стремежите на афганистанския народ", каза в свое изявление говорителката по външни работи на ЕС Набила Масрали.

От къси поли до бурки: Жените в Афганистан преди и след талибаните (СНИМКИ)

Афганистан утре ще отбележи една година откакто талибаните миналия август превзеха страната на фона на ограничения на свободата на медиите, потиснати основни права на жените и изпаднали в бедност огромни части на страната. Нито една страна не е признала правителството на талибаните и жените започнаха да излизат по улиците на Афганистан, за да осъдят ограниченията на техните права на образование, работа и свобода на движението.

Мирен протест на десетки жени, които преминаха по улиците на Кабул вчера, скандирайки "Храна, работа и свобода", отново беше нападнат и спрян от талибански сили, както това се случи при предишни протести.

Афганистан: Мястото, което разтърсва човешките съдби (СНИМКИ)

ЕС също така осъди отношението към хазарейците и шиитите в Афганистан, както и "систематичните злоупотреби с техните икономически, социални, културни, граждански и политически права". Потвърждавайки своя ангажимент към афганистанския народ ЕС призова талибаните – "де факто властите на Афганистан" – да отменят политиките, нарушаващи задълженията на страната относно човешките права. "Афганистан не бива да остава сигурно убежище за терористи, както и заплаха за международната сигурност", се казва в изявлението.

Талибаните си върнаха властта в Кабул на 15 август 2021 г., след като САЩ решиха да се изтеглят от Афганистан, което сложи край на продължилата 20 години мисия на НАТО в страната.
БТА