/ БГНЕС
"Не трябва да позволяваме да се злоупотребява с религиозната свобода по начина, по който се злоупотребява в Черна гора в наши дни, и по който се злоупотребява с цел да се разруши Черна гора", заяви президентът на Черна гора и лидер на Социалдемократическа партия на заседание на общинския комитет на партията в Тиват.

"Имаме много ясно намерение да гарантираме безусловното прилагане на разпоредбите в Конституцията на Черна гора, което е разделяне на църквата и държавата и гарантирана свобода за религията", каза Джуканович.

Черногорският президент подписа спорния Закон за вероизповеданията

Той подчерта, че Законът за вероизповеданията е правно решение, което се подготвя задълбочено повече от четири години с публични изслушвания. Според него този правен акт променя закона от 1977 г., който е остарял и е „реликва от древното минало“.

По думите му желанието нещо да бъде откраднато от Сръбската православна църква, е абсолютно невярно, цитира думите му Б92.

"Православната църква в Черна гора е независима и има всички качества на независимостта. Тъй като Черна гора беше присъединена към Сърбия, беше логично църквата да бъде присъединена към Сръбската православна църква (СПЦ). Решението беше политическо - държавата изчезна. Ако беше логично църквата да изчезне през 1918 г., когато държавата изчезна, какво да кажем за 2006 г., когато държавата беше възстановена? Ние, разбира се, ще възстановим църквата“, посочи Джуканович.

В парламента на Черна гора депутати се сбиха (ВИДЕО)

"Това е опит да се върне на държавата това, което й принадлежи, което е незаконно отчуждено от нея и тук вече се използват лъжи и манипулации, че нещо е откраднато и е разграбено", каза президентът.

Джуканович също отбеляза, че „големият сръбски национализъм трябва да е отшумял след 2006 г., но никога не се е примирил с черногорската независимост и продължава да мечтае да преобразува Балканите, да направи Велика Сърбия, а Албания, Хърватия и останалите да изчезнат“.

„Това е приблизително планът, който винаги е съществувал, връщайки се още към 90-те години и струва на региона голям брой жертви“, допълва Джуканович.

Президентът на Черна гора награди Борисов с най-висшето държавно отличие (ВИДЕО)

„Така че, нито може да има Велика Сърбия, нито Велика Албания, може да има само голяма трагедия. И вместо да научим тези уроци добре през 90-те години, както виждаме, около 30 години след това старите идеи се връщат на масата и неразделна част от тези идеи е „великосръбският“ национализъм, който, използвайки СПЦ, се опитва да продължи да влияе на живота в Черна гора, да го представя като живот в друга сръбска държава. Това е нещо, с което не сме съгласни и срещу което оказваме, бих казал, много непоколебима и твърда съпротива и е нещо, което никога няма да позволим да се случи в Черна гора", завърши Джуканович.
БГНЕС