Джими Картър: Сирийско-американските отношения ще се подобрят
Джими Картър: Сирийско-американските отношения ще се подобрят / снимкa: БГНЕС

Отношенията между Сирия и САЩ ще се подобрят след идването на власт на правителството на Барак Обама, заяви вчера в Дамаск бившият американски президент Джими Картър след среща със сирийския лидер Башар Асад.

Картър изрази надежда, че новият глава на Белия дом енергично ще се заеме с уреждането на арабско-израелския конфликт, предаде ИТАР-ТАСС. По думите на бившия президент на САЩ напредъкът в мирния процес ще доведе до стабилизиране на обстановката в Близкия изток и ще се отрази положително на международното положение.

Днес Картър ще се срещне в Дамаск с Халед Мешаал, председател на политическото бюро на ислямското движение Хамас. Двамата ще обсъдят въпроса за съдбата на израелския ефрейтор Гилад Шалид, пленен от бойци от въоръженото крило на Хамас през лятото на 2006 година.

На пресконференциа вчера Картър подчерта, че е убеден в необходимостта от провеждане на срещи с политически ръководители на палестинските ислямисти. Мирът в Близкия изток не може да се постигне, ако не се води диалог с всички страни, посочи бившият американски президент, който е лауреат на Нобеловата награда за мир за своите заслуги в постигането на историческите споразумения от Кемп Дейвид между Египет и Израел през 1978 година.