Световноизвестният швейцарски диригент Шарл Дютоа беше обвинен в сексуален тормоз
Световноизвестният швейцарски диригент Шарл Дютоа беше обвинен в сексуален тормоз / БГНЕС
Световноизвестният швейцарски диригент Шарл Дютоа отхвърли обвиненията в сексуален тормоз, които отправиха срещу него четири жени през седмицата, предадоха световните информационни агенции.
В свое изявление диригентът определи твърденията като напълно неверни. Освен това Дютоа възнамерява да се защитава в съда.

Обвиниха легендарния Шарл Дютоа в сексуален тормоз

"Обвиненията чрез медиите за сериозно физическо насилие не помагат на обществото да се справи с тези проблеми правилно, ако твърденията не са верни", каза той.

Преди дни три оперни певици и музикантка обвиниха в сексуален тормоз известния диригент. Жените описаха инцидентите, които са се случили в периода между 1985 г. и 2010 г. в движещ се автомобил, хотелската стая на носителя на две награди "Грами", неговата гримьорна, асансьор и зад кулисите на сцената.



81-годишният творчески директор и главен диригент на лондонската Кралска филхармония беше обвинен за сексуални посегателства при репетиции и представления в пет града - Чикаго, Лос Анджелис, Минеаполис, Филаделфия и Саратога Спрингс, щата Ню Йорк.

Метрополитън показа вратата на диригента Джеймс Ливайн след секс обвиненията срещу него

И четирите жени твърдят, че не са подавали официални оплаквания срещу диригента, защото са били млади, а Шарл Дютоа е бил маестрото.

Последваха официални изявления от симфоничните оркестри в Ню Йорк, Чикаго, Кливланд, Бостън, Сан Франциско и Сидни, както и Лондонската кралска филхармония, в които те обявиха, че прекратяват отношенията си с швейцарския диригент и че той се е оттеглил от предстоящи представления.

Дютоа е втората голяма знаменитост в света на класическата музика с подобни обвинения срещу него. В началото на месеца нюйоркската опера Метрополитън прекрати отношенията си с диригента Джеймс Ливайн заради такъв скандал.
БТА