/ Guliver/Getty Images
Ръководството на нюйоркската опера "Метрополитън" извършва проверка на почетния музикален директор, диригента Джеймс Ливйн, във връзка с повдигнати срещу него обвинения в сексуални посегателства, предадоха световните агенции.
 
Води се вътрешно разследване след публикуван в медиите полицейски доклад, в който се твърди, че неназован мъж е обвинил Ливайн в посегателства. По думите на потърпевшия, живущ в щата Илинойс, Ливайн му бил посегнал за пръв път през 1985 година.
 
Тогава диригентът бил на 42 години, а обвинителят - на 15. Посегателствата не престанали в продължение на дълги години.
 
Ръководството на операта изрази своето безпокойство от появилите се в медиите сведения за Ливайн. То води разследване, за да установи истинността на отправените срещу него обвинения.
 
В "Метрополитън" знаели за съществуването на полицейския доклад още от миналата година, но тогава Ливайн категорично отрекъл обвиненията срещу него. Той не бил потърсен и от страна и на правоохранителните органи.
 
Джеймс Ливайн, който е на 74 години, е един от най-уважаваните диригенти на САЩ. Той е носител на 37 номинации и на 10 награди "Грами".
 
През 1976 г. Ливайн бе назначен за музикален директор на "Метрополитън", пост който напусна преди една година във връзка след като болестта на Паркинсон, от която страда, се изостри.