/ Guliver/Getty Images
Ръководството на нюйоркската опера "Метрополитън" прекрати вчера отношенията си с почетния музикален директор, диригента Джеймс Ливайн, във връзка с отправени срещу него обвинения в сексуални посегателства, предадоха световните агенции.
 
Ливайн отпада от обявената за сезона програма на операта и няма да участва по никакъв начин в дейностите й, съобщи в комюнике генералният й директор Питър Гелб.
 
Той допълни, че ръководството на операта е наело бивш американски прокурор да проведе "пълно и цялостно разследване".
 
Мъж обвини директор в Метрополитън опера в сексуален тормоз

По-рано операта обяви, че води вътрешно разследване след публикуван в медиите полицейски доклад, в който се твърди, че неназован мъж е обвинил Ливайн в посегателства.
 
По думите на потърпевшия, живущ в щата Илинойс, Ливайн му бил посегнал за пръв път през 1985 г. Тогава диригентът бил на 42 години, а обвинителят - на 15. Посегателствата не престанали в продължение на дълги години.

74-годишният Ливайн е един от най-известните диригенти на САЩ. Той е номиниран за "Грами" 37 пъти, получава я 10. Ливайн става музикален директор на Метрополитен опера през 1976 г., но преди година напуска заради изострилото се заболяване Паркинсон. След това операта го назначава на поста „почетен музикален директор. Като такъв той периодично заставаше на диригентския пулт, но не на постоянна основа.
 
Темата за секстормоза в САЩ стана крайно актуална след скандала с продуцента Харви Уейнстейн. В началото на октомври го обвиниха вече над 80 жени, сред които актрисите Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу.
БТА, БГНЕС