/ Guliver/Getty Images
Известният американски диригент Джеймс Ливайн, уволнен от нюйоркската Метрополитън опера заради обвинения в сексуален тормоз, е подал иск срещу ръководството, съобщи в четвъртък АП.

Ливайн, който бе почетен музикален директор, е подал иска в нюйоркския район Манхатън. Според твърденията му ръководството на Метрополитън, включително генералният директор Питър Гелб, се е възползвало от скандала около "някакъв" секстормоз, за да се освободят от него.

Мъж обвини директор в Метрополитън опера в сексуален тормоз

В иска се казва, че Гелб използва тези обвинения като предлог, за да доведе докрай отдавна започната лична компания, насочена към изтласкване на Ливайн от театъра. Диригентът категорично отхвърля всички обвинения по свой адрес. Той е поискал компенсация от 5,8 млн. долара и "възстановяване на честно името му, репутация и кариера".

Според ръководството на Метрополитън решението за уволнението е прието след вътрешно разследване, което има "достоверни и убедителни доказателства за секстормоз".

Метрополитън показа вратата на диригента Джеймс Ливайн след секс обвиненията срещу него

Метрополитън започна разследването след публикуването на полицейски доклад, в който се твърди, че неназован мъж обвинява Ливайн в секстормоз. Според пострадалия Ливайн е започнал да го притеснява през 1985 г., когато диригентът е на 42-годишен, а обвинителят - на 15 години. Мъжът твърди, че тормозът продължил дълги години.

74-годишният Ливайн е един от най-известните и заслужили диригенти на САЩ. Той е номиниран за "Грами" 37 пъти, получил е 10 от тях.

Ливайн става музикален директор през 1976 г., но преди две години напусна длъжността заради болестта на Паркинсон. След това оперното ръководство го назначи за т.нар. почетен диригент. Той продължаваше да дирижира, но не на постоянна основа.
БГНЕС