/ iStock/Getty Images
Ейтан Стибе, който ще стане вторият израелски астронавт, ще проведе 44 експеримента на израелски учени, предприемачи и студенти на борда на Международната космическа станция (МКС), съобщи електронното издание israel21c.

Успешно завръщане на Земята за четиримата астронавти от МКС (ВИДЕО)

Бившият пилот от израелските военновъздушни сили трябва да се отправи към МКС с мисията Ей Екс 1 на "Аксиом Спейс" през 2022 г. Това ще е първата космическа мисия на МКС изцяло от частни астронавти и Стибе покрива сметката от 50 милиона долара за полета си и извършването на експериментите на борда на космическата станция.

Повечето от експериментите не са свързани конкретно с космоса, а по-скоро ще използват предоставените уникални условия за тестове на идеи и технологии от различни сфери като оптика, селско стопанство и неврология.

Космическата капсула на „СпейсЕкс“ се отдели от МКС и потегли към Земята (СНИМКИ/ВИДЕО)

Медицински център "Шеба" например иска да изпробва доста неща в космическа среда. Един от експериментите му е да се изследва ефектът на космическите условия върху вирулентността на бактерията Salmonella enterica, която предизвиква хранителни отравяния и по-специално въздействието на микрогравитацията върху растежа й.

Друго медицинско изследване ще е за активирането на Т-клетките и за създаването на биобанка за Т-клетки за астронавтите в космоса. Трети експеримент ще проучи ефектите на микрогравитацията върху болестта на Алцхаймер.
БТА