/ iStock/Getty Images
Преговорите на турски официални лица с делегациите на Швеция и Финландия за присъединяването им към НАТО започнаха в президентския дворец в Анкара, съобщава местният вестник Cumhuriyet.
 
По информация на изданието турската страна е представена от официалния представител на президента Ибрахим Калън и заместник-министъра на външните работи Седат Онал.
 
По-рано медии съобщиха, че шведската делегация ще бъде ръководена от държавния секретар Оскар Стенстрьом, а Юка Саловаара, заместник-секретар на външното министерство, ще ръководи финландската делегация.
 
Турция заяви, че се противопоставя на членството на двете скандинавски страни във военния алианс, аргументирайки се с подкрепата на Швеция – и в по-малка степен на Финландия – за Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и други образувания, които Турция разглежда като заплаха за сигурността си. Анкара също така обвинява двете страни, че са наложили ограничения за износ на оръжие срещу Турция и са отказали да екстрадират заподозрени „терористи“.
 
Възраженията на Турция помрачиха надеждите на Стокхолм и Хелзинки за бързото им присъединяване към НАТО на фона на войната в Украйна и поставят на карта доверието в Алианса. Всички 30 страни-членки на НАТО трябва да се съгласят приемането на нови членове в редиците му.
 
Cumhuriyet