България и Румъния със сходни разходи за отбрана
България и Румъния със сходни разходи за отбрана / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заделеният процент от брутния вътрешен продукт за отбрана у нас за периода 2007-2014 г., е спаднал от 2,3 на сто - на 1,35 на сто, отчитат данни от доклад за състоянието на въоръжените сили на България за миналата година. Сходен с българския процент разходи за отбрана заделят и други три натовски страни, като Португалия, Румъния и Хърватия, отчита докладът.

Според доклада - увеличен бюджет за отбрана спрямо 2007 г. имат само три натовски страни - Естония, Германия и Полша.

Само четири страни, пък отговарят на поетия ангажимент да заделят поне 2 процента от бюджетите си за отбрана - Естония, Гърция, Великобритания и САЩ, като САЩ заделят значително по-голям процент (над 3,5 на сто) от всички останали съюзници. Страните, заделящи между 1,5 и 2 процента са Франция, Полша и Турция.

По отношение на отбранителните разходи, отделяни за основни системи въоръжение и бойна техника, България е една от страните-членки с най-лоши показатели - около 2 на сто - процент, близък до този на Албания и Словения.

Седем страни-членки харчат между 10 и 15 процента от бюджетите си за въоръжение и бойна техника - Дания, Естония, Унгария, Италия, Литва, Словакия и Испания. Други страни-членки заделят за тази цел между 15 и 20 процента - Канада, Германия, Гърция, Холандия, Полша, Румъния и Турция, а пет страни харчат над 20 процента - Франция, Люксембург, Норвегия, Великобритания и САЩ.

Отбранителните разходи, отделяни за основни системи въоръжение и бойна техника в Люксембург, достигат например около 28 процента.

Военните разходи в света през м.г. са били 1776 млрд. долара

Военните разходи в световен мащаб през миналата 2014 г. са били в размер на 1776 милиарда долара, което е незначително понижение от 0,4 на сто в сравнение с предходната 2013 г., припомня анализ на Института за мир в Стокхолм. Според анализа на института за трета поредна година глобално военните разходи в света намаляват, като пикът в тяхното увеличение е бил през 2011 г.

Общият размер на военните разходи за 2014 г.съставлява еквивалент на 2,3 на сто от световния брутен вътрешен продукт (БВП), посочва анализът.

Като цяло военните разходи са намалели в Северна Америка, Западна и Централна Европа, но са се увеличили в Азия и Океания, Близкия Изток, Източна Европа и Африка.

Топ 15 на страните с най-високи военни разходи в света за 2014 г.

Няма съществена промяна в 15-те страни, които през последните няколко години са харчили най-много средства за военни разходи в световен мащаб.

Неизменно през последните години първата петица се оформя от САЩ (610 млрд. долара за военни разходи), Китай (216 млрд. долара), Русия (84,5 млрд. долара), Саудитска Арабия (80,8 млрд. долара) и Франция (62,3 млрд. долара).

Военните разходи на САЩ обаче са намалели с 6,5 на сто до цифрата 610 милиарда долара, като част от текущите мерки за намаляване на дефицита, изисквани от Закона на САЩ за бюджетен контрол от 2011 г.

За сметка на това Китай, Русия и Саудитска Арабия продължават да правят значителни увеличения на разходите за военни цели. Най-висок е този процент за Саудитска арабия - 17 на сто, Китай - ръст от 9,7 на сто и Русия - ръст от 8,1 на сто.

Останалите десет страни, които влизат в Топ-15 с най-високи военни разходи са: Великобритания, Индия, Германия, Япония, Южна Корея, Бразилия, Италия, Австралия, Обединени арабски емирства и Турция.

Военните разходи в Европа

Военните разходи в Европа като цяло са се увеличили през м.г. с 0,6 на сто и са достигнали 386 милиарда долара. Разходите за военни цели в страни от Източна Европа са се увеличили с 8,4 на сто през 2014 г. и са достигнали около 94 милиарда долара, като анализа отчита като причина за този ръст кризата в Украйна.

Страните от Централна и Западна Европа са изразходвали за военни цели 292 милиарда долара, като това е спад с около 2 на сто в сравнение с предходната година.
Като цяло на Стария континент най-висок ръст във военните разходи се отчита в Украйна - плюс 23 на сто, Полша - плюс 13 на сто и Литва - плюс 8 на сто.

Страни, които драстично са намалили военните си разходи са Албания - минус 26 на сто, Португалия - минус 12 на сто, Гърция - минус 11 на сто и Италия - минус 8,8 на сто.

Военните разходи в Близкия Изток

Военните разходи в Близкия Изток са били 196 милиарда през 2014 г., което представлява увеличение с 5,2 на сто. За този период най-голям ръст във военните разходи е отчетен в Саудитска арабия - плюс 17 на сто, Ливан и Ирак - по 15 на сто. Най-силно понижение във военните разходи за м.г. се открива в Оман - минус 20 на сто, ОАЕ - минус 5,5 на сто и Йемен - минус 4,6 на сто.

Като цяло най-голямо увеличение на военните разходи за последните 10 години в региона (от 2005 г насам) се отчита в Ирак - плюс 286 на сто, Обединени арабски емирства - плюс 135 на сто, Бахрейн - плюс 126 на сто и Саудитска арабия - плюс 112 на сто.

Източник: БТА