Българин, спасил от удавяне италианец, получи работа в знак на признателност
Българин, спасил от удавяне италианец, получи работа в знак на признателност / sxc.hu

Млад българин, който преди две години спаси от удавяне италианец, няма да бъде принуден да напусне Италия, защото е безработен, информира БТА, като цитира местни медии.

През март 2011 година камион се преобръща поради свлачище и пада от 20 метра в река Крати в Козенца, град с около 70 хиляди жители, център на едноименната провинция в областта Калабрия. Десетки са очевидците и всичките викат за помощ, но единствен българинът Борислав Александров Богданов, тогава 25-годишен, се хвърля в реката и успява да измъкне на суша шофьора на камиона Джузепе Ди Турзио.

Младежът е наречен "Ангелът спасител от Крати" и привлича вниманието на медиите. Получава и награда от кмета на Козенца. Но скоро сам се нуждае от помощ, защото остава без работа. Обзема го отчаяние и решава да напусне Италия, където пребивава вече седем години.

За него се застъпва движението "Граждански права", което му изплаща закъснелия наем и по този начин българинът е спасен да не остане на улицата. Председателят на движението Франко Корбели се обръща с молба към местен бизнесмен, който пожелал да остане анонимен, и Борислав от започва работа.