/ БТА
От 2:00 до 4:00 часа през изминалата нощ небето беше осветено от експлозии, това споделиха пред рубриката „БГ Свят” на БТА българи от Одеса, живеещи в различни райони на украинския черноморски град. След 11 юли, когато Одеса беше атакувана с над 20 дрона, това е втората силна атака в южната част на Украйна и региона.

Събудихме се от сирени, силни звуци на летящи дронове и експлозии. Едва успокоих деветгодишната си дъщеря, която само повтаряше: „Мамо, какво да правим?”. Съпругът ми работи на камион и постоянно е в командировки. Много е страшно, когато има ракетни атаки. Човек не знае какво да прави, къде да се крие. Молим се да сме живи и здрави”, разказа Наталия Димитрова - Шкарупа. 

Безсънна нощ бе и за семейство Маленкови, които споделиха, че към 2:00 часа се събудили от звуците на сирената и на дронове. „Няколко дрона летяха направо над нашия блок.

Живеем на горния етаж, нямаше как да слизаме долу. Докато кръжаха, молихме се да не бъдат взривени над жилищните блокове", каза Марина Маленкова.

Украйна: Руска нощна атака нанесе щети на пристанищната инфраструктура

„От летящи дронове, ракети и експлозии бяхме застрашени през изминалата нощ. Към 4:00 часа усетихме силна взривна вълна. Не спахме. Това е ужасно, обезпокоени сме. На 11 юли имаше още една атака с дронове. Тогава за първи път се изплашихме сериозно, защото те летяха направо над къщите ни и достатъчно дълго време кръжаха, докато украинските противовъздушни сили не ги унищожиха", допълниха одеските семейства Кащи и Вичеви.

Българката Варвара Стафидова от гр. Черноморск, близо до Одеса, разказа, че и при тях се чули силни звуци на експлозии.

„Разтревожени сме. Надяваме се на скорошен мир. В Черноморск живеят много българи, имаме и българско дружество. Преди войната организирахме събития и мероприятия, свързани с българските традиции и паметни дати. За съжаление, много от младите семейства с малки деца заминаха в чужбина. Доста от тях се намират в България", разказа председателката на българско дружество Варвара Стафидова.

В нощта на 18 юли Одеса и регионът бяха атакувани с шест ракети „Калибър” и 21 дрона, които бяха унищожени от украинската противовъздушна отбрана. От отломъци от унищожените ракети и от взривната вълна пострадаха съоръжения на пристанищната инфраструктура и няколко частни домакинства. Това се съобщава на сайта на Одеския градски съвет.
Светлана Драганева/БТА