/ БТА
Съгласно потвърдени данни около 9300 цивилни са убити, а над 16 300 са били ранени от началото на инвазията на Русия в Украйна, предаде украинската агенция Укринформ.

"Според Службата на Върховния комисар за правата на човека (от началото на руската инвазия) са убити 9287 цивилни, а 16 384 са били ранени, най-вече при при обстрел от руските въоръжени сили", каза вчера заместник генералният секретар на ООН по политическите въпроси Розмари Дикарло на заседание на Съвета за сигурност. Тези данни сочат, че 537 от убитите и 1117 от ранените са деца.

Украйна: Руска нощна атака нанесе щети на пристанищната инфраструктура

Дикарло уточни, че това са само потвърдените данни и реалният брой на жертвите вероятно е далеч по-голям. Тя каза, че Украйна е страната с най-голям брой убити и ранени деца и с най-голям брой удари по училища и болници през 2022 г.

Мисията на ООН по правата на човека в Украйна е отчела, че през последните 500 дни са били убити три пъти повече мирни жители, отколкото при бойните действия в Източна Украйна през последните осем години, допълва Укринформ.
Анелия Пенкова/БТА