Параскеви Мишу и Сотир Цацаров
Параскеви Мишу и Сотир Цацаров / http://www.prb.bg
"България е постигнала впечатляващ напредък"- с тези думи Параскеви Мишу, заместник-генерален секретар на ЕК, отговарящ за Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), посрещна главния прокурор Сотир Цацаров в Брюксел вчера, съобщи съобщи Главната прокуратура.

"Вече виждаме вашите действия по изпълнението на препоръките в мониторинговите доклади. Надяваме се всичко да продължи по този начин", каза още Мишу. Тя допълни, че има известни слабости, но се надява компетентните за това институции да вземат адекватни мерки.

"През тази година трябва да се фокусираме върху препоръките заедно, за да може тя да е,ако не последна, то поне предпоследна за МСО", каза още зам.-генералният секретар на ЕК. Тя оцени като отлична работата на прокуратурата.

ЕК: България и Румъния са на прав път и не са по-зле от останалите в ЕС

"За нас е важно,че България вече не прави грешки. Затова не бихме искали да видим връщане назад. МСО не е политика и не е инструментариум за политика. И ние не сме позитивни, а сме реалисти - когато видим успехите,ги оценяваме обективно и честно", подчерта Мишу.

"Пред България стоят много предизвикателства във връзка с предстоящото Председателство на ЕС догодина", заяви Фонсека Морильо, зам.-директор на Генерална дирекция "Правосъдие и потребители" в ЕК пред българския главен прокурор. Предстоящата година е важна и за създаването на Европейската прокуратура и за реформите в Евроджъст, подчерта той. България и българското държавно обвинение са важен партньор в тези процеси, заяви Морильо.

Главният прокурор Сотир Цацаров представи пред домакините си готовността на Прокуратурата на Република България да участва на експертно равнище при подготовката на нови НК и НПК. Той представи и резултати по изпълнението на препоръките както по МСО, така и по независимия експертен анализ, изготвен от европейски прокурори през 2016 г. Бяха дискутирани и предстоящите избори за членове на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия.

Особен акцент в разговорите бе редуцирането на броя на прокуратурите в страната.