С бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери Бойко Борисов обсъди ситуацията на Балканите
С бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери Бойко Борисов обсъди ситуацията на Балканите / Пресцентър МС
Западните Балкани вече са тема от изключително високо ниво, интересът на страните е много голям, посочи премиерът Бойко Борисов пред журналисти на Световния икономически форум в Давос. Той подчерта, че регионът ни има рядък шанс да формира модел, от който другите държави да се поучат, съобщи пресцентърът на МС.

Парламентът отхвърли вота на недоверие, кабинетът оцеля

Министър-председателят
коментира и вота на недоверие, внесен от БСП, който тази сутрин парламентът отхвърли. Борисов каза, че уважава правото на опозицията да използва вота на недоверие, но разкритикува избора това да се прави точно в двата дни, през които голяма част от българските министри председателстват Съвети в Брюксел, което е част от ангажимента ни като председател на Съвета на ЕС.

Премиерът Борисов подчерта, че не само Балканите, но и големите ни други съседи чакат да направим много по време на нашето председателство.

Премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на Република Македония Зоран Заев БГНЕС

По повод дискусиите около ратифицирането на Истанбулската конвенция министър-председателят посочи, че „ако има референдум, той трябва да бъде ясно разписан – "за" или "против" да пребиваме жените и децата в България, защото всички останали текстове, за които говорят за трети пол, гей бракове и всичко останало, просто не фигурира в тази конвенция. И не случайно днес Армения, след Сърбия, Албания, Турция... всички са я приели. Дето се вика, и арменският поп я е приел“.

ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция (ОБЗОР)

"Винаги съм работил в диалог с обществото, с Църквата, с мюфтиите затова помолих колегите да не бързат с вкарването й в зала, да направим още веднъж обсъждане. Убеден съм, че ние като държава с морал и хуманност, не може да не защитим жените и децата", каза Борисов и допълни, че при съмнения за въвеждане на термини, несъвместими с българското законодателство, конвенцията може да бъде ратифицирана с резерви.

Митрополит Гавриил: Коренът на думата „джендър“ означава ад

"От БСП са двулични - в Европа говорят едно, в България друго. Жалко е да лъжеш и да плашиш българските граждани, а пред Европа да се правиш на европеец", смята Борисов, който е убеден, че конвенцията е за закрила на слабите, на децата и жените. "Не мога да допусна, че България е от малкото държави, в които изобщо се води подобен дебат", каза премиерът.
 

Убеден съм, че ние като една държава с морал и хуманност не можем да не защитим жените. От БСП са двулични - в Европа говорят едно, в България гласуват друго. Жалко е в България да страхуваш хората, а в Европа да се правиш на европеец.

Публикувахте от Бойко Борисов в 25 януари 2018 г.
Светият синод зове за молитви Истанбулската конвенция да не бъде приета

Той посочи, че ще проведе среща с представители на Българската православна църква, за да обяснят какво точно в текстовете на конвенцията ги притеснява.
 
Пресцентър МС