Борисов Македония
Борисов Македония / Пресцентър, Министерски съвет
Борисов почете паметта на евреите, депортирани от територията на Македония
96578
Борисов почете паметта на евреите, депортирани от територията на Македония
  • Борисов почете паметта на евреите, депортирани от територията на Македония
България скърби и се прекланя пред паметта на македонските евреи, убити в нацистките лагери - това послание отправи българският премиер Бойко Борисов по време на церемонията за отбелязване на 75-тата годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Македония. За първи път български министър-председател участва във възпоменанието в Скопие, свързано с изпращането на над 7000 евреи в нацисткия лагер "Треблинка" в Полша. В церемонията участваха македонският премиер Зоран Заев и премиерът на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, а стотици представители на македонските и българските евреи поднесоха цветя пред паметника на загиналите евреи.

Борисов Македония
Пресцентър, Министерски съвет

Хиляди мъже и жени, бебета, младежи, възрастни и болни хора от териториите на Скопие, Битоля и Щип са изпратени в нацисткия лагер "Треблинка". Първите заминават на 22 март 1943 година, а три дни по-късно и останалата част. Днес почитаме онези, които загубиха живота си, заяви по време на възпоменателната церемония македонският премиер Зоран Заев и призова да не се повтаря тази история.
 
Българският премиер Бойко Борисов заяви, че страната ни скърби за депортираните евреи, но освен скръбта и преклонението, е смислено да се направят и изводи.

Борисов Македония
Пресцентър, Министерски съвет

"Да разберем, че на Балканите трябва да градим, да работим заедно, да вървим към по-добро устройство и ако щете, народите ни да живеят щастливо. И всичко това да остане в историята. Никога да не го забравяме, разбира се, но да не допускаме политиците такива грешки", каза той.
 
По-късно българският премиер отговори на въпрос от македонски журналист дали България ще се извини за депортацията на македонските евреи: "Само мога да кажа: поклон на българския народ, че се е изправил срещу тази машина и е спасил 48 000 евреи. А тази пропаганда, другата - не пред мен".

Борисов Македония
Пресцентър, Министерски съвет