/ БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън претърпя тежко поражение тази нощ в парламента от депутатите противници на Брекзит без споразумение с Европейския съюз, предадоха Франс прес и Ройтерс.

БГНЕС


Текст, с който депутатите поемат контрол над работата на парламента, за да се противопоставят на Брекзит без сделка и да поискат ново отлагане на срока за излизане на Великобритания от ЕС, бе приет с 328 гласа, а 301 депутати гласуваха против.

Последен шанс за британския парламент да блокира Брекзит без сделка

За този текст гласуваха и депутати от опозицията, и от управляващата партия, които са против излизане от ЕС без споразумение.

БГНЕС


По-рано премиерът Джонсън каза, че ако депутатите гласуват за ново отлагане на Брекзит, единственият изход ще са предсрочни избори. Той отново се зарече, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври, ако трябва и без споразумение.

Борис Джонсън загуби мнозинството си в парламента по време на речта си (ВИДЕО)

След гласуването стана ясно, че всичките 21 депутати консерватори, които са гласували против правителството на премиера Борис Джонсън и са подкрепили предложението за установяване на контрол над работата на парламента, за да се опитат да блокират Брекзит без сделка, са изключени от партията.

В тази група са бившият финансов министър Филип Хамънд и Никълъс Соумс, внукът на бившия премиер Уинстън Чърчил, отбелязва Ройтерс.

Соумс каза преди вота, че ще гласува против премиера Борис Джонсън по въпроса за Брекзит. "Ще гласувам със силно свито сърце срещу правителството тази нощ", заяви той. 71-годишният внук на Чърчил бе удостоен с рицарско звание от кралица Елизабет през 2014 г.

Има голям напредък в преговорите за промяна на сделката за Брекзит, смята Джонсън

Уинстън Чърчил заема специално място в британската култура и история като победител във Втората световна война и като най-влиятелния британски държавник на 20-и век.

БГНЕС


Борис Джонсън неведнъж е изразявал възхищение към Чърчил и през 2014 г. публикува негова биография, озаглавена "Факторът Чърчил: как един човек направи история". Тогава Джонсън, който бе кмет на Лондон, написа. "Когато растях, никой не се съмняваше в това - Чърчил е най-великият държавник, роден от Великобритания".

Соумс казва, че като дете не знаел колко е влиятелен дядо му. Когато бил на пет години, той влязъл в спалнята на Чърчил и го попитал: "Дядо, вярно ли е, че ти си най-великият човек в света?" Чърчил отвърнал: "Да, а сега се разкарай".

Борис Джонсън заплаши да изхвърли от Консервативната партия противниците на Брекзит

След снощното гласуване, повече от три години след като Обединеното кралство одобри с референдум излизане от Европейския съюз, проблемът с Брекзит е нерешен и сега остават възможни всички варианти - от Брекзит без споразумение до отпадане на Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Сценарии: Как да бъде спрян Брекзит без сделка?

Днес депутатите, които установиха контрол над дневния ред на парламента, ще се опитат да приемат закон, задължаващ Джонсън да поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 31 януари, ако не постигне споразумение за излизане от ЕС, одобрено от парламента.

"Не искам избори, но ако депутатите гласуват в сряда да спрат преговорите и да наложат ново безсмислено отлагане на Брекзит, може би за години наред, това (изборите) ще бъде единственият начин да се реши този проблем", каза Джонсън след снощното гласуване. Мога да потвърдя, че ще внесем предложение за това, добави той.

Борис Джонсън ще свика избори, ако няма твърд Брекзит

Опонентите на Джонсън казаха, че искат да му попречат да си играе на руска рулетка със страна, която някога бе смятана за стълб на икономическата и политическата стабилност на Запада, посочва Ройтерс.

БГНЕС


В евентуални предсрочни избори един срещу друг ще се изправят заклетият привърженик на Брекзит Борис Джонсън и ветеранът социалист Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия.
За свикване на предсрочни избори е необходимо мнозинство от две трети от 650-те депутати в Камарата на общините. Не е ясно дали опозиционните партии ще подкрепят предсрочни избори, отбелязва Ройтерс.

Протести във Великобритания срещу спирането на работата на парламента (ВИДЕО/СНИМКИ)

Корбин отдавна настоява, че изборите са най-добрият начин за излизане от кризата. След снощното гласуване той е казал на Джонсън, че днес законопроектът за отлагане на Брекзит трябва да бъде обсъден в парламента преди да се прави опит за свикване на избори.

Британският министър на финансите Саджид Джавид съобщи, че ще бъдат отпуснати допълнителни два милиарда лири за периода 2020-2021 г. за финансиране на подготовката за Брекзит. Така общата сума за Брекзит след референдума от 2016 г. ще възлезе на 8,3 милиарда лири. Допълнителните пари ще бъдат предназначени за полицията, граничните служби и пристанищата, посочва Франс прес.
БТА