/ Gulliver/Getty Images
Изборите вероятно ще бъдат на 14 октомври
Британският премиер Борис Джонсън ще свика парламентарни избори на 14 октомври, в случай че Камарата на общините блокира варианта за излизане от ЕС без споразумение. Това съобщи високопоставен източник от правителството, цитиран от Ройтерс. 

Куче ще живее заедно с Борис Джонсън на "Даунинг стрийт" 10 (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се днес в долната камара на британския парламент да се гласува за план, който да даде на депутатите противници на стратегията на Джонсън за Брекзит възможност да контролират парламентарния дневен ред. Противниците на намеренията на премиера искат да прокарат закон, който да го задължи да поиска от Брюксел ново отлагане на датата за напускане на ЕС. 

Борис Джонсън заплаши да изхвърли от Консервативната партия противниците на Брекзит

Ако тази група съумее да нанесе поражение на правителството, казва източникът на агенцията, тогава премиерът ще предприеме първата стъпка към нови избори - да внесе в парламента предложение за свикването им.

Сценарии: Как да бъде спрян Брекзит без сделка?

"Членовете на парламента ще се изправят пред много прост избор утре, когато гласуват. Ако гласуват да дадат на Борис Джонсън шанс за преговори [. . .], това ще бъде най-добрата възможност за Великобритания да постигне споразумение", каза цитираният източник. "Но ако утре те гласуват за разрушаване на преговорния процес, да се обявят срещу това да дадат на Великобритания възможността да преговаря за сделка, те ще трябва да се замислят какво следва после". 

Протести във Великобритания срещу спирането на работата на парламента (ВИДЕО/СНИМКИ)

Очаква се предложението за нови избори да бъде гласувано още днес и за да мине, то трябва да получи поне две трети мнозинство в 650-местната Камара на общините, отбелязва Ройтерс. 

Доналд Туск: Всички сме жертви на британската вътрешна политика

Ако то бъде прието, изборите вероятно ще бъдат на 14 октомври, каза източникът. 
БТА