Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън заплаши да изхвърли бунтовните депутати от неговата Консервативна партия, ако те помогнат за осуетяването на плановете му да реализира Брекзит на 31 октомври, предава Reuters.

Сценарии: Как да бъде спрян Брекзит без сделка?

Бунтовните „тори“ възнамеряват да влязат в съглашение с опозиционните партии, за да поемат контрола над парламента и да вържат ръцете на правителството със законодателни промени, които ще попречат на Великобритания да излезе от Съюза с оправданието, че това, според тях, ще е пагубно за иконимката на Обединеното кралство.

Протести във Великобритания срещу спирането на работата на парламента (ВИДЕО/СНИМКИ)

Близо 24 часа преди откриването на сесията на парламента във вторник след лятната му ваканция, Джонсън предупреди бунтовниците, че ако гласуват срещу правителството ще дадат контрола над Камарата на общините на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

Доналд Туск: Всички сме жертви на британската вътрешна политика

„Ако не гласуват с правителството във вторник, те ще унищожат преговорната позиция на правителството и ще предадат контрола над парламента на Джереми Корбин“, заяви източник от департамента на Консервативната партия, който отговаря за дисциплината на депутатите.

Британският премиер рискува бъдещето си, като спря работата на парламента

Всеки консервативен депутат, който направи това... няма да бъде сред кандидатите на Консервативната партия на избори“, отбелязва източникът.
Агенция "Фокус"