/ iStock/Getty Images
Тази вечер за британските депутати е последният им шанс да предотвратят Брекзит без сделка в края на октомври, заяви консерваторът Оливър Летуин, който инициира извънреден дебат по въпроса, предаде Ройтерс.
 


В края на дебата депутатите ще гласуват предложение за изменение на дневния ред на Камарата на общините за утре, сряда, 4 септември. Ако противниците на Брекзит без сделка успеят да получат контрол над дневния ред, предоолявайки съпротивата на правителството, ще получат възможност да поставят на обсъждане и гласуване законопроект, който ще принуди премиера Борис Джонсън да отложи Брекзит с три мисеца и ще го лиши от възможността да осъществи напускане без сделка на 31 октомври, ако не сключи с Брюксел ново споразумение за условията.

Борис Джонсън загуби мнозинството си в парламента по време на речта си (ВИДЕО)

"Това е последният шанс на парламента да блокира Брекзит без сделка на 31 октомври. Моментът е решаващ", каза Летуин.

"Това е нашият последен шанс. Ако не действаме днес, може да нямаме друга възможност", каза лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин в началото на дебата.

Има голям напредък в преговорите за промяна на сделката за Брекзит, смята Джонсън

Джонсън заплаши, че ще се опита да свика избори, ако правителството му понесе поражение. Корбин заяви, че неговата партия е готова за избори, припомня Ройтерс. Вътрешни източници, цитирани от "Файненшъл таймс", твърдят, че правителството ще загуби и вота по предложението за дневния ред, и вота по предложението за разпускане на парламента, което се очаква Джонсън да внесе в утрешния ден.
 

 
БТА