/ iStock/Getty Images
Боливия обяви, че ще възстанови дипломатическите си отношения с Израел, прекъснати през 2009 г. от бившия президент Ево Моралес, предаде Франс прес. Моралес взе това решение в знак на недоволство от удари на израелската армия в ивицата Газа.

"Ще възстановим отношенията с Израел", заяви боливийският външен министър Карен Лонгарик на среща с чуждестранни журналисти. Дипломатическите отношения ще бъдат възстановени, защото това може да има положителни последици за двете страни и да е от полза за боливийския туризъм, изтъкна тя.

Хиляди хора, понесли ковчези, отново протестираха в Боливия (СНИМКИ)

Ево Моралес, който подаде оставка на 10 ноември, скъса отношения с еврейската държава след атаката срещу ивицата Газа през декември 2008 г., при която бяха убити над хиляда палестинци. По време на управлението му Ла Пас смяташе Израел за терористична държава и боливийските власти прекратиха договор, с който бе въведен безвизов режим за израелските граждани.

Трима убити при насилие край петролна рафинерия в Боливия

Това беше политическо решение, при което не бяха взети предвид страничните ефекти по икономическите и търговските въпроси, подчерта Лонгарик.
БТА