море
море / Istock
Близо 70 страни подписаха историческия договор за защитата на откритото море, което поражда надежда, че документът ще влезе в сила още през 2025 г. и ще спомогне за защитата на морските екосистеми от жизнено важно значение за човечеството, предадоха световните агенции.

"Невероятно е, че съм тук и виждам толкова надежда и толкова решимост за трансформиране на нашата визия за океана, от това той да бъде възприеман като една голяма кофа за боклук или от място, от което човек си взима каквото му е нужно, до едно място, което трябва да се защитава и уважава", заяви американската актриса Сигърни Уивър в кулоарите на събитие в Ню Йорк, събрало страните, подписали договора.

"Ясно е, че океанът има спешна нужда от защита и ако ние не го направим, това ще е краят на играта", заяви белгийският заместник министър председател Венсан ван Кикенборн.

САЩ, Австралия, Великобритания, Германия, Чили, Китай, Коста Рика, Мексико, Норвегия, Фиджи са сред подписалите. Общо 67 страни подписаха договора още при отварянето му за подпис.

След финални маратонски преговори текстът беше официално одобрен с консенсус на 19 март, въпреки че Русия тогава каза, че се дистанцира.

Откритото море започва там, където свършват икономическите зони на държавите, на максимално 200 морски мили от бреговете и следователно то не е под юрисдикцията на нито една страна.

Откритото море представлява близо половината от планетата и над 60 процента от океаните. Но дълго време то беше пренебрегвано в борбата за защитата на околната среда

С новия договор се предвижда да се създадат морски защитени зони в открито море.  Днес около 1 процент само от откритото море е обект на мерки за опазване. Но през декември в

Монреал страните от цял свят се ангажираха по време на конференция за биоразнообразието да обявят до 2030 г. за защитени 30 процента от земите и океаните на планетата. За постигането на това от значение е новият договор за откритото море и всичко ще зависи от датата му на влизане в сила - 120 дни след 60-ата ратификация.
Габриела Големанска/БТА