Американският Сенат
Американският Сенат / iStock/Getty Images
В Сената на американския Конгрес днес ще продължи битката за индивидуалните помощи за справяне с последиците от COVID-19 в размер на 2000 долара, предаде Ройтерс.

Контролираната от демократите Камара на представителите одобри вчера поисканото от президента на САЩ Доналд Тръмп увеличаване на преките плащания за справяне с кризата от 600 на 2000 долара.

Президентът Тръмп подписа приетия от Конгреса пакет с мерки за подпомагане на икономиката на стойност 892 милиарда долара и бюджета на федералното правителство на стойност 1,4 трилиона долара. В рамките на това законодателство бе предвидена и индивидуална помощ от по 600 долара за американците, засегнати от пандемията.

Подписвайки пакета за икономическата помощ и бюджета, Тръмп предотврати спиране на работата на правителство. В същото време обаче той настоя помощта за пострадалите от пандемията американци да бъде увеличена от 600 на 2000 долара.

Демократите подкрепиха искането на Тръмп и контролираната от тях Камара на представителите одобри предложение за увеличаване на помощите. Мнозина от републиканците в Сената обаче са против това, отбелязва Ройтерс. Демократите в Сената планират да упражнят натиск върху лидера на сенаторите републиканци Мич Макконъл, за да има гласуване по въпроса с увеличаването на помощите.

Демократите заплашиха, че ще блокират процедурите в Сената, докато Макконъл не даде съгласието си.

Сенатът вероятно ще предприеме действия за преодоляване на наложеното от Тръмп вето върху бюджета за отбраната на САЩ за финансовата 2021 г., който е в размер от 740 милиарда долара. Камарата на представителите гласува вчера срещу президентското вето. Ако Сенатът гласува по същия начин, това ще е бъде първото преодоляно вето на Тръмп по време на мандата му, който изтича на 20 януари, когато в длъжност ще встъпи избраният за президент на САЩ Джо Байдън.

Очакваше се Сенатът да гласува утре по въпроса с ветото върху бюджета за отбраната, но гласуването може да бъде отложено заради спора с помощите за преодоляване на кризата, причинена от коронавируса.
БТА