Белгийски дипломат е отзован от Копенхаген заради съмнения в шпионаж
Белгийски дипломат е отзован от Копенхаген заради съмнения в шпионаж / снимка: Reuters, архив

Белгийският консул в Копенхаген е бил отзован от Министерството на външните работи заради съмнения в шпионаж в полза на Русия, съобщи списанието "Мондиал ньойс", цитирано от агенция "Белга", предава БТА.

Дипломатът (О.Г.) е работил в продължение на 25 години в сътрудничество с КГБ при СССР и с приемника на Първо главно управление на комитета - Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация. Белгийската федерална прокуратура е образувала следствие, а мотивите за отзоваването, формулирани от МВнР, са "в полза на работата".

Според белгийското разузнаване дипломатът е бил забелязан от руската разведка още като студент по славянски езици в университета в Гент, а по-късно и при продължаването на следването му в Европейския колеж в Брюж. Контактът с него бил осъществен при първото му задгранично назначение - като аташе по социалните въпроси в посолството на Белгия в Токио. На прием в посолството през 80-те години на миналия век той повел разговор със съветски дипломат, за когото не знаел, че работи в отдел "Н" (нелегали) в КГБ - звеното, което осигурява легенди, фалшиви самоличности и прикрития на съветското разузнаване.

В информацията се отбелязва, че методите на КГБ за създаване на фалшива самоличност били разнообразни - от "съживяването" на починал човек, т.е. клониране на самоличността на мъртвец, до записването на легендирания в националните регистри като роден в чужда екзотична държава.

През 1986 г. Белгия приема промени в закона за гражданската регистрация и по тази причина КГБ изпраща агент Валери в Брюксел под дипломатическо прикритие, за да установи дали новият закон върши работа за целите на отдел "Н". Белгийската държавна сигурност установява, че агент Валери се консултира с представители на администрацията към гражданския регистър в няколко белгийски градове.

КГБ решава, че събраната информация следва да бъде допълнена и от работата на агентите в чужбина, които да влязат във връзка с белгийски консулски отдели. Това е причината за първия контакт между Вячеслав М. и дипломата, уточнява списанието.

През 2011 г. О. Г. е изпратен на мандат в Копенхаген, а белгийските власти са предупредени от приятелски служби за честите му контакти с представители на руската разведка. Така срещу белгийския дипломат е предприето следене и миналато му е подложено на проверка. Установено е, че при мандатите му след Токио - в Лагос, Алжир, Лисабон, Ню Йорк и Делхи, той постоянно е влизал в контакт с руското външно разузнаване при пътувания в провинцията.

Белгийските служби не са в състояние засега да потвърдят дали при срещите си О. Г. е предавал поверителна информация на руските си приятели, тъй като самият той твърди, че никога не им е издавал визи и никога не е споделял поверителни данни с тях. Засега не е ясно и дали белгийският дипломат е получавал пари по съветска и руска линия. О. Г. не знае фамилните имена на нито един от руските си контакти и потвърждава, че инициативата за срещите винаги е била тяхна. На основата на специални разузнавателни средства наскоро Държавна сигурност на Белгия е засякла контакт на О. Г. с агент Валери - същия, който преди две десетилетия бил пратен за проучване на законодателството в Брюксел.

През миналата година ръководителят на белгийските служби повикал на среща официалния представител на СВР в Брюксел, след което сътрудничеството между двете служби рязко намаляло, отбелязва списанието. МВнР привикало руския посланик, на когото бил връчен официален протест, а след това бил подаден сигнал в прокуратурата.

Изданието отбелязва, че белгийските наказателни текстове за шпионаж са от 1934 г. и се очаква скоро да бъдат преразгледани, тъй като не са съобразени със съвременната реалност. Засега О. Г. не е задържан, но е бил разпитван три пъти и в дома му е бил извършен обиск. Според публикацията, той може да бъде съден за издаване на поверителна информация и за пасивна корупция, но съществуват съмнения, че съдът ще определи евентуалното престъпление като погасено по давност.