Бедствено положение в щата Мисури заради лошото време
Бедствено положение в щата Мисури заради лошото време / БГНЕС
Белият дом обяви бедствено положение в щата Мисури, след като обяви извънредно положение в щата Оклахома, заради студения въздушен фронт, който от петък насам е взел 42 жертви в страната, предаде Франс прес.

Половин милион души бяха лишени от електричество заради повреди на електропреносната мрежа, причинени от продължаващото пети ден лошо време.

От петък насам са регистрирани 42 смъртни случая, главно в пътни катастрофи, в щатите Оклахома, Тексас, Мисури, Айова, Мичиган, Ню Йорк и Мейн.

Студеният въздушен фронт от петък се придвижва от западната част на САЩ към източната, понижавайки температурите с повече от 15 градуса, придружен от студени дъждове.

Националната метеорологична служба предупреди за опасност от наводнения в няколко щата – от Луизиана до Охайо и Илинойс.

Днес най-засегнати са щатите Оклахома и Мисури, където пътищата са заледени от студени дъждовни бури, а дърветата са покрити с няколко сантиметра лед.

В щата Калифорния заледяванията са унищожили близо 70 процента от продукцията на портокали. Пропуснатите ползи се изчисляват на 700 милиона долара.

Губернаторът на щата Арнолд Шварценегер от петък е обявил извънредно положение и е наредил да се открият центрове за бездомници. В Лос Анджелис температурата слезе до 5 градуса под нулата - най-ниската за последните 75 години.