/ БГНЕС
Станаха известни нови подробности за телефонните разговори между бившия президент на Украйна Петро Порошенко и бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. В хода на беседите е ставало въпрос за увеличение на цената на енергията в замяна на помощ от Международния валутен фонд (МВФ), за ситуацията около бившия премиер Арсений Яценюк и други теми. Флашки със записи от тези разговори бяха представени от депутата в Радата Андрей Деркач, пише вестник „Российская газета“.

Те потвърждават, че Байдън в един от разговорите си с Порошенко поиска да улесни приемането на реформи, включително повишаване на тарифите за електроенергия, в замяна на предоставянето на Украйна на 1 милиард долара от МВФ.

Друг път Порошенко обещава да не пипа ръководителя на "Нафтогаз" Андрей Коболев, когото тогавашният премиер Владимир Гройсман уж искаше да уволни. Друг разговор засяга Арсений Яценюк, срещу когото бившият президент също обещава да не образува наказателно производство.

Както отбелязва strana.ua, това е втората част от на записите, публикувани от депутата Деркач, след като през май той предаде флаш устройство с няколко записа в службата на главния прокурор и срещу Порошенко започна разследване за „държавна измяна“ и „злоупотреба с власт или служебно положение“.
Агенция "Фокус"