Азербайджан осуети атентати срещу посолства на Израел и САЩ
Азербайджан осуети атентати срещу посолства на Израел и САЩ / снимка: БГНЕС, архив

Силите на реда в Азербайджан арестуваха 22 души, заподозрени, че с подкрепата на Иран са подстрекавали към атентати срещу посолствата на Израел и САЩ в Баку, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.

"Двайсет и двама азербайджански граждани бяха арестувани от министерството на националната сигурност за сътрудничество с Корпуса на гвардейците на ислямската революция. По инструкции на корпуса те подготвяли атентати срещу посолствата на САЩ, Израел и други западни държави и техните служители", заяви министерството в комюнике.

Задържаните били вербувани от Иран още от 1999 г. и били обучавани във военни лагери близо до Техеран и Кередж, твърдят азербайджанските спецслужби, предава БТА. Арестуваните предали на Иран точните адреси на посолства и на представителствата на чужди компании, включително на централата на "БП-Азарбайджан", дъщерна фирма на Бритиш Петролиъм. При арестите са намерени оръжия, боеприпаси, взривни вещества и шпионски материали.

Държавната азербайджанска телевизия, позовавайки се на министерството на националната сигурност, още на 21 февруари съобщи за арести на хора, заподозрени във връзки с иранското разузнаване и с ливанската партия Хизбула, подкрепяна от Техеран.