Една трета от анкетираните през ноември руснаци считат себе си за бедни
Една трета от анкетираните през ноември руснаци считат себе си за бедни / iStock/Getty Images
Една трета от руснаците се обявиха за бедни, почти две трети от гражданите оцениха финансовото си състояние като средно, съобщи агенция РИА Новости за резултатите от анкета на фонд „Обществено мнение“.

64% от анкетираните считат богатството си за средно заможни, 33% казват, че са бедни, а само 1% се смятат за богати. Гражданите, които се считат за бедни, най-често посочват, че са се озовали в тази позиция преди повече от 10 години (12%), 7% са живели винаги така, още 7% са били на тази позиция от пет до десет години.

Сред причините за обедняването си руснаците посочиха намаляване на заплатите (8%), увеличение на цените, на тарифите или излизането в пенсия (съответно по 7%), загубата на работата (5%). В същото време 20% от анкетираните от тази група изразиха мнение, че също ще живеят в бедност след три до пет години, 6% се надяват да подобрят стандарта си на живот, а 7% се затрудняват да отговорят.

Граждани, които са живели в бедност преди, а сега се смятат за богати или от средна класа, обявиха, че са успели да подобрят стандарта си на живот поради факта, че са работили усилено (10%), започват да работят (7%), намерили са работа, за която се плаща повече (5% ).

Анкетата е проведена в периода 3-15 ноември сред 1000 респонденти на 18 и повече години.

Превод и редакция: DarikNews