Американски хеликоптер беше свален над Афганистан
Американски хеликоптер беше свален над Афганистан / снимка: БГНЕС

Американски хеликоптер от международните коалиционни мироопазващи сили беше принудително приземен, след като въоръжени лица го обстрелваха с леко стрелково оръжие в провинция Логар, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пилотите са приземили хеликоптера "Блекхок" успешно и са евакуирали всички на борда, преди той да избухне в пламъци. Коалиционните сили са разчистили района с помощта на хеликоптери, предупредителни изстрели и демонстрация на сила, след което са взривили машината.

Това е вторият хеликоптер на коалицията, който се взривява през последната седмица. В момента се разследва другият случай в североизточната провинция Кунар. Засега уликите подсказват, че причината за разбиването на хеликоптера там е технически проблем.

Досега талибаните са свалили немалко хеликоптери, но засега се смята, че те още не са сдобили с ракети "земя-въздух", които да могат да променят драстично баланса на силите.

Много анализатори са на мнение, че именно тези ракети, използвани от муджахидините по време на съветската окупация през 80-те, са преобърнали хода на войната в тяхна полза.

Международните коалиционни сили разчитат до голяма степен на хеликоптери и самолети, за да транспортират войници и стоки в Афганистан с неговия планински релеф.

Двама канадски войници, трима полицаи и двама цивилни бяха ранени при самоубийствен атентат с кола бомба, която се взриви при преминаването на конвой на силите на НАТО край южния град Спин Болдак близо до пакистанската граница.