Активисти атакуваха с пропагандни балони Северна Корея
Активисти атакуваха с пропагандни балони Северна Корея / БГНЕС, архив

Южнокорейски активисти изпратиха през границата между двете Кореи 500 000 позива и 1500 флашки с информации за нарушенията на правата на човека в Северна Корея, предаде Франс прес.

В района на южнокорейския град Паджу от другата страна на границата бяха хвърлени и 50 миниатюрни транзистора, дивидита и банкноти по един долар, прикрепени към балони. 1500-те флашки съдържат статии на корейски от Уикипедия. Целта на операцията е севернокорейците да се запознаят с бруталността на режима на Ким Чен-ун.

Въпреки че севернокорейците живеят в може би най-изолираната страна в света, те все пак са запознати с информационните технологии, отбелязва БТА.

В страната има вътрешна интернет мрежа от 2002 година. Някои правителствени служби имат сайтове, а мобилни телефони се продават от 2008 година съвместно с египетската фирма Ораском. Но 95 процента населението не разполага нито с интернет, нито мобилни телефони.

Китайски мобилни телефони се внасят нелегално в страната и позволяват да се извършват нелегални разговори с чужбина. Дивидита, емпетройки и флашки също са внасяни нелегално.