/ Gulliver/Getty Images
Тъй като пандемията на коронавируса опразни голяма част от календара на публичните събития в Германия, мемориалът в бившия концлагер Бухенвалд отбеляза 75-та годишнина от освобождението си в събота по нов начин.

Щайнмайер: Пандемията не е война, а „тест за човечност“

Той публикува онлайн „Декларация на Тюрингия“ (www.thueringer-erklaerung.de) - на немски, английски и френски език - предупреждавайки, че „правата на човека, демокрацията и свободата по никакъв начин не могат да се приемат за даденост“, тъй като „десният радикализъм и авторитаризмът са в подем".

Подписан от фигури от политиката и гражданското общество, включително провинциалния премиер на Тюрингия Бодо Рамелов и оцелелия в Аушвиц и Бухенвалд Иван Иванжи, текстът описва като сериозна заплаха „форма на популизъм, укрепен от расово мотивиран комплекс за превъзходство, национализъм и подкопаване на европейското единство".

"Расизмът и антисемитизмът се разпространяват открито и водят до насилие в Германия, което би било немислимо дори преди няколко години", се посочва в декларацията.

Нови правила налагат карантина на хиляди хора, пристигащи в Германия

"Вчерашните разрушителни отрови отново се рекламират като универсално лекарство за болестите на обществото". На уебсайта са публикувани също кратки изявления на хора, оцелели в Бухенвалд, където в основния лагер загинаха около 56 000 души и други 20 000 в сателитната инсталация Дора между 1937 г. и бунта на лагерниците през април 1945 г.

"Не всеки може да бъде герой, политик, философ, помагащ. Но всеки един от нас може да уважава достойнството на всеки друг индивид и да даде на някой в нужда ръка за помощ“, пише Джак Уникоски, 93-годишен поляк, бивш затворник, който днес живее в Австралия.

"Бъдете приятелски настроени и толерантни към другите хора. Омразата към една група може лесно да се разпространи и към другите. Научихме го по трудния начин - може да се случи и на вас", пише Чава Гинсбург, 90-годишна унгарка преживяля Аушвиц, Берген-Белсен и женския лагер Марклеберг, друг сателитен лагер на Бухенвалд.

Заедно с още 40 души от 14 страни, които са били в концентрационните лагери, двамата бяха сред поканените на възпоменанието, първоначално предвидено за 5 и 7 април в Бухенвалд и Дора.

Германия очаква 40 милиона хирургически маски тази седмица

Публичните събития, планирани в продължение на няколко дни, за да се отбележи годишнината, бяха отменени заради пандемията с COVID-19. Директорът на мемориала Фолкхард Книге заяви, че всички те ще бъдат отложени за следващата година.

Междувременно той помоли членовете на обществото да поставят цветя на входовете на двата лагера в събота - „като спазват правилата за социално дистанциране“.
БГНЕС