74% от американците признават Тръмп за законно избран президент
74% от американците признават Тръмп за законно избран президент / Guliver/Getty Images

Близо три четвърти от американците - 74 процента признават милиардера Доналд Тръмп за законно избран президент на САЩ, показват резултатите от публикувано днес допитване на в. "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си, направено веднага след изборния ден, предаде ТАСС.

Според данните на допитването 18 процента от анкетираните смятат избирането на Тръмп за незаконно.

2 млн. американци поискаха електоралната колегия да гласува за Хилари Клинтън

Преди вота на 8 ноември подобна анкета показа сходни резултати - тогава 79 процента от запитаните са били готови да признаят изборните резултати, без значение кой е победителят.

В днешната анкета 58 процента от поддръжниците на победената от Тръмп Хилари Клинтън признават избора му за законен, а 33 процента не са съгласни с това. При това 27 процента от привържениците на Клинтън са твърдо убедени, че милиардерът е победил незаконно.

Протестите срещу Тръмп в Портланд прераснаха в насилие (ВИДЕО)

При поддръжниците на Тръмп, без изненада, 99 процента от тях го признават за легитимно избран президент на страната. Преди вота само 69 процента от тях бяха готови да приемат изборния резултат.

Анкетата е извършена от 9 до 11 ноември сред 865 пълнолетни американци. През последните дни в много американски градове се състояха масови протести срещу избирането на Тръмп за президент на САЩ.

Източник: БТА