66% от хърватите гласуваха „за” членство в ЕС
66% от хърватите гласуваха „за” членство в ЕС / снимка: Reuters

Хърватия гласува за присъединяване към ЕС идната година, превъзмогвайки тревогите от икономическите брожения в блока и опасенията, че еврочленството ще компрометира трудно извоювания й суверенитет, предаде Ройтерс.

66 процента гласуваха с "да" в референдума, обяви централната избирателна комисия след преброяване на почти всички гласове.

"Това е исторически момент и може да стане повратна точка в нашата история," заяви пред журналисти премиерът Зоран Миланович, цитиран от БТА.

Избирателната активност обаче бе ниска - 44 процента от имащите право на глас - доста под съкрушителните резултати в много от бившите комунистически страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 и 2007 г. Според Ройтерс тази цифра вероятно отразява ширещата се сред хърватите несигурност какво на практика ще означава членството за тях.

Положителният резултат от референдума е "ясен сигнал за целия регион на Югоизточна Европа," заявиха в съвместна декларация, цитирана от ДПА, президентът на ЕС Херман Ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

"Членството в ЕС ще открие нови възможности за хърватите и ще помогне за гарантиране на стабилността и просперитета на тяхната нация," се казва в декларацията.

Присъединяването на бившата югославска държава трябва да получи "зелена светлина" в парламентите на Хърватия и на всички 27 страни членки на ЕС. При благоприятен изход от ратификационната процедура Хърватия ще се присъедини към блока на 1 юли 2013 г.