Всяка минута близо 11 милиона души по света палят цигара
Всяка минута близо 11 милиона души по света палят цигара / ThinkStock/Getty Images
Всяка минута близо 11 милиона души по света палят цигара, а 10 умират от вредния порок. По случай Световния ден без тютюнопушене, отбелязван от 1988 г. на 31 май по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), агенция Франс прес предлага някои факти и данни:
 
Колко са пушачите по света?
 
По данни на СЗО от 7,5 милиарда души, населяващи планетата, пушачите са около 1 милиард.

Паричното стимулиране е най-ефективният начин за отказване на цигарите
 
Всяка година пушачите употребяват около 5,7 трилиона цигари и изхвърлят близо един милион тона угарки, според The Tobacco Atlas - инициатива срещу тютюнопушенето на Американското дружество за борба с рака.

Всяка минута близо 11 милиона души по света палят цигара
ThinkStock/Getty Images

Филтрите от целулозен ацетат - материя, която не се разгражда, са най-разпространените отпадъчни продукти по плажовете на планетата, според сп. "International Journal of Environmental Research and Public Health".

Три причини, които карат жените да не харесват пушачи
 
Глобалната площ, върху която се отглежда тютюн, е 4,3 милиона хектара и се равнява приблизително на тази на Швейцария. Водещият тютюнопроизводител в света е Китай.
 
Къде хората пушат най-много?
 
Китай е на първо място и по брой на пушачите. Според доклад на СЗО от 2017 г. в страната с население 1,3 милиарда души пушачите са 315 милиона. Изпушените цигари в Китай съставляват над една трета от глобалното потребление.

Болестта на пушача е по-голям убиец от рака
 
Най-висока пропорция на пушачите - 76 процента от мъжете над 15-годишна възраст, е отчетена в Индонезия.
 
Около 80 процента от пушачите по света живеят в страни с ниски и средни доходи.

Всяка минута близо 11 милиона души по света палят цигара
ThinkStock/Getty Images

Колко са смъртните случаи?
 
Тюнюнопушенето е водещата причина за смъртност, която може да се избегне.

Пушенето е вредно за здравето, но може да предпазва от деменция
 
Всяка година активното или пасивното тютюнопушене отнемат живота на около 7 милиона души. Водещите заболявания, свързани с вредния навик, са рак - в частност на белия дроб, белодробни болести, инфаркт, инсулт.

Най-отблъскваща за дамите е цигарената миризма
ThinkStock/Getty Images

Цигарите или секса? Партньорите на някои пушачи няма да харесат отговора

През XX век тютюнопушенето е взело 100 милиона човешки жертви - повече, отколкото са загиналите през Първата световна война (18 милиона души) и Втората световна война (между 60 милиона и 80 милиона души). Ако сегашната тенденция се запази, жертвите на тютюнопушенето през 21-и век могат да достигнат близо един милиард.
 
Каква е цената за здравето?
 
Тютюнопушенето струва скъпо - вредният навик поглъща около шест процента от глобалните разходи за здравеопазване и около 2 процента от глобалния вътрешен продукт, според данните от първото по рода си проучване, публикувано през януари 2017 г. в сп. "Tobacco Control".

Най-известните пушачи от екрана

Всяка минута близо 11 милиона души по света палят цигара
ThinkStock/Getty Images

Намалява ли тютюнопушенето?
 
През 2015 г. броят на хората по света, които пушат всекидневно, е бил 933 милиона души (768 милиона мъже и 165 милиона жени), според изследване, публикувано в сп. "Лансет". Проучването отчита намаляване на процента на пушачите по света след 90-те години на миналия век.

Историята на мъжа, който сложи главата си в клетка, за да откаже цигарите (ВИДЕО)
 
Кампаниите срещу тютюнопушенето и употребата на електронни цигари са довели до намаляване на броя на пушачите в редица страни, сред които Великобритания, Австралия, Бразилия, Франция.
 
За сметка на това потреблението на тютюн продължава да се увеличава в страните с ниски и средни доходи, в частност в региона южно от Сахара.
БТА