Най-известните пушачи от екрана
Най-известните пушачи от екрана / Guliver/Getty Images

Джеймс Дийн или Жан-Пол Белмондо - без цигара? Немислимо! Всички те са обгърнати от син дим. Цигарата им придава онзи непукизъм, който отличава големите герои на екрана. Ето най-именитите пафкаджии на всички времена:

Пушещият бунтар

Джеймс Дийн - идолът на цяло едно поколение. В "Бунтовник без кауза" неговата цигара е символ на бунта срещу старомодния начин на живот през 1950-те. В добавка с широко разкопчаната риза, тя го превръща в първото "лошо момче" на Холивуд.

По негово време няма друг, който да пуши тъй невъзмутимо: Хъмфри Богарт. Във "Верижни светкавици" - един от най-известните криминални филми на всички времена - той играе ролята на частния детектив Филип Марлоу и печели възторга на фенове и критици. С неизменно димящата си цигара, Богарт е една от незабравимите легенди в киното.

Найизвестните пушачи от екрана
netinfo

Стилната лейди

"Закуска в Тифани" демонстрира блясъка на киното през 1960-те години. Цигарата като елегантен аксесоар към шапката и черната рокля: в дните на Одри Хепбърн пушенето е част от добрия тон на заможната класа. Цигареният дим е задължителен за всяко парти. Скъпи бижута, фини кожени ръкавици и дълго цигаре - Одри Хепбърн става иконата на киното от онова време.

Пушачът с неотразимата усмивка

Все едно дали чете вестник, кара автомобил, флиртува с жена или преследва някой сериен убиец, Жан-Пол Белмондо не сваля цигарата от устата си. Преди да е изгасил едната, пали следващата. Тъкмо тези сцени превърнаха еротичния пушач с изкусителна усмивка в истинска легенда.

Елегантният джентълмен

Джеймс Бонд: в дясната ръка цигарата, в лявата - пищова, а на коленете му - поредното момиче. В ролята на тайния агент 007 - Шон Конъри. Още през 2002 г. се разпалват дискусии дали филмите с Бонд не са нещо като скрита реклама на цигарите. Димящата цигара обаче си остава неделима част от Бонд - също както и безупречният смокинг.

Неуморният гений

Гениалният детектив Шерлок Холмс разрешава един след друг заплетени случаи още от 1939 г. насам. Понякога обаче го наляга скуката и тогава посяга към цигарата или към знаменитата си лула. Или пък се преориентира към никотинови пластири - както например в последния сериал на БиБиСи.

Найизвестните пушачи от екрана
netinfo

Прелъстителната ученичка

Санди иска най-сетне да спечели своя Дани. И затова Оливия Нютън-Джон в ролята на Санди отива при приятелките си пънкарки да иска съвет как най-перфектно да се издокара - и кой е най-перфектният начин за прелъстително пушене на цигара. Какво щеше да е Санди без цигарата? Вероятно същото. Цигарата е само черешката на тортата, но тортата и без нея щеше да е вкусна.

Безразсъдната гангстерка

В "Криминале" Ума Търман имитира наркоманката Миа Уолъс, жената на гангстерския бос Марселъс Уолъс. И пафка точно така безочливо, както неговите палачи. С цигара в ръка може естествено по-добре да се философства за смисъла на живота. Та какво ли е в крайна сметка гангстер без цигара?!

По примера на 1960-те

Американският сериал "Момчетата от Медисън авеню" (Mad men) връща стила на живот от 1960-те години - а с това и цигарата. По време на снимките обаче - съобразно калифорнийското трудово право - е разрешено да се пушат само билкови цигари. Без кълбетата от дим и този филм, както много други, нямаше да символизира така силно времето, в което е създаден.

Неустрашимият каубой

Какво щяха да са филмовите ни идоли без цигарата? Щастливият Люк (Лъки Люк) от Дивия запад стреля по-бързо от сянката си. След свършена работа обича да си запали цигара. От началото на 1980-те години обаче тя е заменена със сламка. За това нововъведение създателите на този рисуван филм Рьоне и Морис Госини са наградени от Световната здравна организация.