снимката е илюстративна
 
снимката е илюстративна   / БГНЕС
В резултат на масовите безредици в Каракалпакстан са убити 18 души, а общо 243 души са ранени, съобщи Аброр Маматов от Главната прокуратура на Узбекистан.

"По време на бунтовете в Нукус на 1 и 2 юли загинаха 18 души, а общо 243 граждани, включително 38 служители на реда, бяха ранени", заяви Маматов в пряко предаване по телевизия "Узбекистан 24".

БГНЕС припомня, че на 3 юли президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев подписа указ за въвеждане на извънредно положение в автономната република Каракалпакстан за срок от един месец.

Според указа, за периода на извънредното положение в Каракалпакстан ще бъде засилена защитата на обществения ред и обектите от жизненоважно значение. Същевременно ще бъде ограничено движението на обществения транспорт и ще бъдат забранени всякакви публични прояви. Министерството на вътрешните работи, Националната гвардия, Службата за държавна сигурност и Министерството на извънредните ситуации отговарят за прилагането на ограниченията, предвидени в указа.Силите на Министерството на отбраната също участват в поддържането на реда по време на извънредното положение, се казва в указа.

Осем автобуса на германската полиция са подпалени в Мюнхен преди срещата на върха на Г-7

Узбекистан бе разтърсен от протести заради планираната конституционна реформа в страната, която предвижда удължаване на президентския мандат от пет на седем години, което е в полза на настоящия авторитарен лидер Шавкат Мирзийоев.

В допълнение към премахването на правото на Каракалпакстан на референдум за самоопределение, в новия проект на конституция не се споменава символичният "суверенен" статут на републиката.
БГНЕС