Извънредно положение е обявено в израелския град Лод заради сблъсъци между араби и еврейски заселници. Съобщение за това бе качено на страницата на премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Twitter, предаде ТАСС.

"Премиерът Бенямин Нетаняху обсъди събитията в Лод с министъра на отбраната, министъра на вътрешната сигурност, генералния полицейски инспектор на Израел, шефа на националния съвет за сигурност, генералния прокурор и други високопоставени служители. Премиерът се съгласи да обяви извънредно положение в Лод", се казва в текста. Освен това е взето решение "незабавно да се прехвърлят в Лод от Юдея и Самария батальони от граничната полиция на Израел".

По-рано бе съобщено, че кметът на Лод е поискал Нетаняху да изпрати в града армейски части, тъй като ситуацията там "излиза извън контрола на властите". Телевизия "Ал Маядин" съобщи, че тълпи от арабски тийнейджъри са започнали да опожаряват коли на израелци. В Лод е имало и опит да бъде подпалена една от синагогите.

От понеделник вечерта над 1000 ракети са изстреляни от палестински въоръжени групировки от Газа към Израел , съобщи израелската армия, цитирана от Франс прес. В прессъобщение армейският говорител Йонатан Конрикус уточни, че 850 от тези ракети са били прехванати от противоракетния щит или са паднали в Израел, а 200 са паднали в палестинския анклав.

Ракетните обстрели в Израел са убили общо петима души и са ранили десетки, сочат данни на полицията и спасителните служби.

По последни данни на здравното министерство в Газа при ответните въздушни удари на Израел са загинали най-малко 35 души, включително 12 деца.

Според въоръжените групировки в анклава Хамас и "Ислямски джихад" израелските удари са убили техни командири. Израелската армия посочи още, че е прехванала дрон, идващ откъм ивицата Газа.
БТА