Единадесет американски щата с републикански губернатори начело подадоха иск срещу администрацията на Джо Байдън, за да блокират задължителната ваксинация срещу COVID-19 на федералните контрагенти с аргумента, че това е противоконституционно, предадоха световните агенции.

Администрацията даде срок до 8 декември на контрагентите да се ваксинират, както и на всички федерални служители.

Искът е подаден в окръжен съд в Мисури от щатите Арканзас, Аляска, Мисури, Айова, Монтана, Небраска, Ню Хемпшър, Северна Дакота, Южна Дакота и Уайоминг. Тексас подаде отделен иск по същия въпрос. Флорида подаде иск още в четвъртък.

Путин се обяви против задължителна ваксинация, а за убеждаване на хората

В САЩ около 58 процента от населението е напълно ваксинирано срещу коронавируса, а над 66 процента са получили една доза от ваксините.

Същевременно град Ню Йорк се изправя пред опасност от недостиг на пожарникари, полицаи, служители по чистотата и други общински служители от понеделник. Според разпореждането на градските власти всички градски служители трябваше да се ваксинират срещу коронавируса до вчера в 17 ч. местно време. Онези, които не са изпълнили разпоредбата, ще бъдат пратени в неплатен отпуск от понеделник.

Ваксината срещу COVID-19 става задължителна в Ню Йорк за служителите в публичния сектор

В четвъртък пред официалната резиденция на кмета Бил де Блазио имаше протест във връзка с тази разпоредба.

Към четвъртък близо една пета от градските служители, обхванати от решението за задължителна ваксинация, все още не бяха получили най-малко една ваксинационна доза, включително 21 процента полицаи, 29 процента пожарникари и парамедици и 33 процента от служителите по чистотата и дезинфекцията. Към 20 ч. местно време в четвъртък 33,400 общински служители все още не бяха ваксинирани.

Службата за противопожарна безопасност обяви, че е готова на намаления на персонала, като заради това се променят и работни графици и се отменят отпуски.

Полицейски и пожарникарски синдикати подадоха иск срещу задължителната ваксинация, но съдилищата не приемат благосклонно усилията за блокиране на задължителното ваксиниране.
БТА