Канада ще изпрати неваксинираните федерални служители в неплатен отпуск и ще изисква ваксини срещу ковид за всички пътуващи със самолет, влак или кораб. Това заяви вчера премиерът Джъстин Трюдо, представяйки едни от най-стриктните до момента ваксинационни политики в света, предаде Ройтерс.

До 29 октомври всички федерални служители ще трябва да декларират в онлайн портал, че имат завършен имунизационен цикъл. Хората на възраст над 12 години, които използват вътрешни полети, влакове и морски транспорт, ще трябва да покажат, че са били напълно ваксинирани до 30 октомври. Това се отнася и за заетите в транспортния сектор.

Медици в Гърция организират стачка срещу задължителната ваксинация

"Тези мерки за транспорта, наред със задължителната ваксинация за федералните служители, са едни от най-строгите в света", каза Трюдо пред репортери. "Ако постъпите правилно и се ваксинирате, заслужавате свободата да сте в безопасност от COVID-19", добави той.

В Канада има около 300 000 души на държавна служба, плюс още 955 000 души, заети в регулирани от държавата сектори. Това прави около 8 процента от всички трудово заети в страната.

В Албания започна задължителна COVID ваксинация на студенти и преподаватели

Канада е ваксинирала напълно над 70 процента от 38-милионното си население.
БТА