/ iStock/Getty Images
В Канада всички членове на Камарата на общините на парламента трябва да се ваксинират срещу коронавирус до един месец.

Председателят на долната камара на парламента Антъни Рота съобщи в комюнике, че от 22 ноември в сградата, където се помещава тя, ще бъдат допускани само хора, които са напълно ваксинирани. Изискването ще важи не само за депутатите, но и за техните сътрудници, консултантите и журналистите.

Либералната партия на премиера Джъстин Трюдо спечели парламентарните избори в Канада миналия месец. Преди няколко дни Трюдо съобщи, че ще представи новото си правителство на 26 октомври, а парламентът ще се събере на 22 ноември.

По време на предизборната кампания бе повдигнат въпросът за задължително ваксиниране на политиците срещу коронавирус. Премиерът постави такова условие пред кандидатите от своята Либерална партия. Други формации последваха примера му, но лидерът на основната опозиционна сила, консерваторите, Ерин О'Тул не въведе такъв критерий и отказа да разкрие колко от кандидат-депутатите от партията са ваксинирани.

Онези, които желаят да влязат в сградата на Камарата на общините и не може да бъдат ваксинирани по медицински причини, ще трябва да представят отрицателен резултат от направен наскоро бърз антигенен тест.

Долната камара на канадския парламент остава затворена за посетители. Изискването да се носи маска вътре в сградата бе удължено до януари догодина.

Близо три четвърти от населението на Канада е напълно ваксинирано срещу COVID-19. От началото на пандемията в страната с население от 38 милиона души са регистрирани 1,687 милиона случая на коронавирус. Над 28 600 от заразените са починали.


 
БТА