СНИМКИ: Сватбата на Котоошу и Асако – любов, наздравици, пари, 4 метра торта и много гости

СНИМКИ: Сватбата на Котоошу и Асако – любов, наздравици, пари, 4 метра торта и много гости
СНИМКИ: Сватбата на Котоошу и Асако – любов, наздравици, пари, 4 метра торта и много гости

Сватба №1 за 2010 г. вече е факт. Калоян Махлянов-Котоошу се ожени. Българският озеки сключи брак с избраницата си Асако Андо преди часове в Токио. Сватбата на българския сумист беше определена като едно от най-значимите събития в Япония за годината. Сватбата на един от двамата най-любими гиганти в Япония предизвика огромен брой пожелания и възторжени коментари в японските сайтове.

Навръх празника на влюбените звездата ни от село Джулюница скъса с ергенството и узакони любовта си с чаровното миньонче Асако.

Според законите сватбеният ритуал стартира в световно известен храм. После кортежът премина по няколко стъпки от будистката традиция. Приемът пък продължава в "Токио хотел" с около 600 гости. Там присъства и единственият действащ йокозуна (велик шампион) Хокухо.

Специални гости на сватбата бяха посланикът на Япония в България Цунехару Такеда и българският посланик в Токио Любомир Тодоров, видни японски политици и бизнесмени, някои от най-известните състезатели по сумо и приятели на Котоошу. Посланик Тодоров връчи подарък на младото семейство от името на президента на България Георги Първанов и прочете приветствие от държавния глава и от министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

Котоошу бе в черно официално кимоно, а Асако смени няколко тоалета и прически - на ритуалите в храмовете - три национални костюма, а на тържеството бе в елегантна и феерична бяла рокля и красив букет с падащи цветя. Булчинската рокля на г-жа Махлянова е дело на една от най-уважаваните и реномирани японски дизайнерки, която облича императорското семейство.

По време на тържеството президентът на БФСумо Петър Стоянов прочете приветствие от президента на България Георги Първанов и подари картина от името на държавния ръководител. Майката, бащата и братът на Калоян също присъстваха на важното събитие. Те посрещнаха булката по българска традиция с хляб и сол и българско вино. Сватбата завърши с традиционно българско хоро.

Котоошу и Асако разрязаха символично близо 4 метра висока етажирана торта в бяло. Последваха наздравици на Калоян с всеки един от гостите.

Подаръците за младоженците според канона на школата на Махлянов "Садогатаке" са под формата на пари. Според традицията сумата зависи от мястото в йерархията на самия гост.

Въпреки това младото семейство получи и специален дар от съпругата на Стоянов - Емилия. Пианистката им изпрати огромна свещ, направена от рози, с приятен нежен аромат на цветето символ на любовта. Върху свещта пък са изписани с йероглифи имената на Калоян и Асако. Подаръкът е с половин метър височина и дебелина повече от една педя.

Котоошу и Асако се сгодиха на 5 май миналата година. А след време предстои и сватба в България. Вече шест години двамата споделят живота си. Асако Андо е на 30 години и с три години по-голяма от Калоян, който се извисява 45 сантиметра над нея. Махлянов е с около 110 кг по-тежък от Асако, чиито родители са уважавани лекари в Страната на изгряващото слънце. Професионалният сумист и символ на България в Япония.

Гонг поздравява Котоошу и Асако и им желае истинска любов, спокойствие, наследници, здраве и скоро Калоян да стане велик шампион.