Хипермаркет за гласове - 222 роми на един адрес
Хипермаркет за гласове - 222 роми на един адрес / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

222-ма роми са регистрирани на един адрес в смолянския кв. "Устово". Жителите на цялата махала се водят на ул. "Васил Райдовски" 81.

Зад бензиностанцията на изхода към Мадан е пълно с неугледни постройки. Там освен обитателите им никой не стъпва, освен около избори. Мястото е като хипермаркет за гласове, пише „24 часа". Политици от всички партии идват, обещават, дават по кебапче и тръгват. Дори секция не разкриват - циганите гласуват в кв. "Горно Влахово".

"Само ни лъжат, нито работа дават, нито пари. Като дадат някой лев, гласуваме. Напоследък не си даваме много зор. Чакаме ги сега до дни да ни наобиколят, но все по-трудно се лъжем, обяснява мъж на около 30 г. Не си казва името, защото няма да гласува. Нямал лична карта.

"Никой не знае колко сме, само по избори ни броят с точност. Виж ми тоалетната - направил съм я като изборна секция", обяснява друг, сочейки WC-то за общо 12 души, което вместо врата има плат от някогашно перде.

В гетото има около 30 сгради, 4-5 от тях са масивни, останалите - бараки. В тях спят до десетина души в стая. Според общинската служба ГРАО 120 души от обитателите са с постоянен адрес, а 102-ма с настоящ.

Махалата възникнала още по соцвреме. Заселили са се няколко семейства, мераклии да чистят града. Мястото им било посочено от властта.

Преди десетина години обаче жителите се увеличили изведнъж многократно, тъй като придошли много роми от Пловдивско и Пазарджишко, но най-вече от Пещера. Те събирали изхвърлени тухли и дървения и сами си зидали бараките.

Повечето роми в квартала не работят. Разчитат на социални помощи и детските надбавки. Изкарват по някой лев, като пренасят дърва и въглища до къщите в града. Други работят през лятото из страната.