/ iStock/Getty Images
Пациентите с голямо количество телесни мазнини са с четири пъти по-голям риск от смърт след коронарен байпас, сочат резултатите от френско изследване, които оборват т. нар. парадокс на затлъстяването, предаде Франс прес.

Кафето ли е разковничето в борбата със затлъстяването?
 
Някои предишни проучвания показаха, че пациентите, които са с наднормено тегло или дори затлъстели и са засегнати от остър коронарен синдром, са с по-добри здравни прогнози след коронарен байпас в сравнение с други подложили се на сърдечна операция хора.
 
Феноменът, известен като парадокс на затлъстяването, обаче бе оборен от резултатите от изследване на Ксавие Лероа и екипа му от университетската болница в Лил. Д-р Лероа отбелязва, че редица предишни проучвания фокусирали вниманието единствено върху индекса на телесна маса, но е добре да се вземат предвид също подкожните мазнини и мазнините около органите, както и мускулната и костната маса.

Доспива ви се след хранене? Каква може да е причината?
 
Като изследвал медицински данни за над 3000 пациенти, на които е направен коронарен байпас, д-р Лероа установил, че 25 процента от пациентите с най-голямо количество телесни мазнини са с 4,1 пъти по-голям риск от смърт през първите 30 дни след хирургичната намеса в сравнение с 25 процента от болните, които са с най-малко количество телесни мазнини.
 
Оказало се също, че 25 процента от пациентите с най-малка мускулна маса са с 2,8 пъти по-голям риск от смърт за същия период в сравнение с онези с най-голяма мускулна маса. Не е установена обаче връзка между индекса на телесна маса и риска от смърт за пациентите за въпросния 30-дневен период.

Мангото - отлично средство срещу затлъстяване и диабет
 
Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Европейското дружество по анестезиология във Виена.

И още:

Колко трябва да ядем, за да сме здрави?

Коя е идеалната ти закуска според зодията? (ВИДЕО)

Сирене от магарешко мляко – супер скъпо и много полезно

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
 
БТА