/ iStock/Getty Images
Кафето може да помогне на човек да отслабне и да избегне диабет тип 2, като допринася да изгарянето на излишните калории, съобщава в. "Дейли мейл", позовавайки се на британски учени.

Който пие кафе, живее по-дълго (ВИДЕО)
 
Специалисти от университета на Нотингам твърдят, че изпиването на чаша кафе активизира кафявата мазнина - активната мастна тъкан, която изгаря захари и тлъстини, за да затопли тялото. Тя е различна от бялата мастна тъкан, заради която хората изглеждат дебели.
 
Учените от университета на Нотингам са проверили теорията си лабораторно и с девет здрави доброволци на възраст средно 27 години. Те е трябвало да не тренират и да не пият напитки с кофеин, алкохол или лекарства девет часа преди тестовете, за които са получавали чаша нескафе или вода. След това били изследвани със скенер, когато кофеинът започвал да действа.

Какви са плюсовете и минусите от пиенето на кафе? (ВИДЕО)
 

via GIPHY

"От предишни изследвания знаем, че кафявите тлъстини са главно в областта на врата. Затова снимахме веднага след като човекът изпиваше кафето, за да видим дали кафявите тлъстини се затоплят", обясни проф. Майкъл Симъндс. Затоплянето означава, че тъканта се активизира и започва изгаряне на мазнини.
 
Резултатите са положителни. Предстои изследователите да изяснят дали кофеинът действа като стимул или в кафето има друга съставка, която активизира кафявата мастна тъкан.

И още:

Кафето е полезно за жените и вредно за мъжете

Кафето блокира действието на витамините в организма

След колко чаши кафето започва да вреди на сърцето?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА