Изложби, научен форум, филми и събор за 830- годишнината от въстанието на Асеневци
Изложби, научен форум, филми и събор за 830- годишнината от въстанието на Асеневци / Dariknews, aрхив

Изключително богата програма за честванията на 830- годишнината от въстанието на Асен и Петър подготви Община Велико Търново. Изложби, научен форум, прожекции на филми, атрактивен събор, театрална постановка са само част от събитията, които ще привлекат в старата столица гости от близо и далеч. Вчера се проведе първото събитие от програмата- откриване на изложба, посветена на знаковата годишнина. „Експозицията може да бъде разгледана на таблата пред факултета „Изобразително изкуство". Тя е дело на д-р Пламен Събев и доц. д-р Мирко Робов- художник и археолог, познаващи детайлно Средновековието. Изложбата е интересна и любопитна. Доказателство за това е фактът, че в социалните мрежи вече започнаха да се появяват снимки на хора, позиращи с таблата", обясни Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и Туризъм" в Община Велико Търново.

Четвъртото биенале на църковните изкуства ще се проведе в чест на 830- годишнината от въстанието на Асен и Петър. В рамките на събитието прочути зографи от няколко страни ще представят своето творчество. Откриването на емблематичното събитие е насрочено за 19 октомври от 17.30 ч. в Изложбените зали „Рафаел Михайлов". Тогава ще стане ясен и победителят в конкурса за изписване на икона на търновски светец.

Честванията продължават на 26 октомври, когато ще бъде отбелязан Димитровден. В сутрешните часове ще започне празнична литургия в църквата „Успение Богородично" в квартал Асенов, по време на която ще бъде осветена нова хоругва с лика на Св. Димитър. В 11 ч. литийно шествие ще се отправи през Владишкия мост до църквата „Св. Димитър Солунски", където ще бъде отбелязан и Деня на строителя. Очаква се Великотърновският митрополит Григорий да отслужи молебен и да освети курбан за здраве. Програмата предвижда още изпълнения на квартета за църковно- славянски песнопения „Ангелски гласове" и на ПФА „Искра".

Същият ден от 14 ч. в музей „Възраждане и Учредително събрание" ще бъде открита Международна научна конференция по медиевистика. „Основен двигател на събитието е Великотърновският университет и по- специално Историческият факултет. Интересът е огромен- до момента са приети около 65 заявки за изнасяне на доклади, като това ще наложи да се работи в няколко секции. Резултатите от конференцията ще бъдат издадени в сборник и ще останат трайно във времето", каза Нелина Църова. Тя посочи, че подобен форум не е правен от 30 години в страната и това провокира интерес от страна на български и чуждестранни медиевисти. Българският патриарх Неофит е приел научното събитие да се проведе под неговия патронаж. Празничната програма за деня ще завърши с Аудио- визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина".

Едно от най- интересните събития в програмата ще бъде Националната филателна изложба, която ще бъде открита на 5 ноември от 18 ч. в Изложбените зали „Рафаел Михайлов". Организатори са Съюзът на българските филателисти с партньорството на Община Велико Търново. Събитието ще събере колекционери от цялата страна, които да експонират своите редки марки. Очаква се да бъде изложена марка, която в момента се оценява на около 1 млн. лв.

Филм за въстанието на Асен и Петър ще бъде прожектиран на 6 ноември от 16.30 ч. в музей „Възраждане и учредително събрание". Лентата е снимана във Велико Търново и представя съвременен поглед върху събитията от преди 830 години, както и последните резултати от проучвания на историците. Входът е свободен.

През следващите дни е кулминацията на честванията. На 7 ноември в часовете между 17 и 20 ч. ще се проведе димитровденски народен събор в двора на църквата- музей „Св. 40 мъченици". В историческата възстановка ще участва търновският клуб „Традиция", а заедно с тях ще бъдат колегите им от София, Шумен, Варна и Бургас. „Историята е, че Петър и Асен вече са се върнали от Солун, а иконата на Св. Димитър вече е в Търново. Предстои освещаване на новия храм. Това се разчува и прииждат хора от околностите за събор. Ще бъдат показани въоръжение, средновековни занаяти, характерни ястия, атракции с огън", анонсира Нелина Църова. Вечерта ще завърши с Аудио- визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина". Съборът ще продължи на 8 ноември от 10 до 15 ч. в църквата „Св. Димитър Солунски", където ще се прожектира и филмът „Династията на Асеневци", представящ историческата действителност и историята на сградата.

На 8 ноември честванията ще започнат в 11 ч. на площада пред Царевец с адаптирания мини спектакъл „Стражниците на Търнов". Малко по- късно тържествено средновековно шествие ще се отправи към църквата „Св. Димитър Солунски", където с подкрепата на Общината търновският театър ще представи адаптирана част от спектакъла „Асеневци", подготвен специално за знаковата годишнина. „В това ще участва и клуб „Традиция", което допълнително ще обогати постановката и ще добием реална представа за събитията от преди 830 години. Премиерата на целият спектакъл за сега е обявена за 28 октомври", посочи Нелина Църова. В емблематичния храм молебен ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

Същият ден от 14 ч. в музей „Възраждане и учредително събрание" ще бъде валидиран пощенски блок с марки и пликове, посветени на знаковата годишнина. „Изключително сме горди, че успяхме да получим съгласието на Министерството на транспорта и съобщенията и лично на министър Ивайло Москов. Историческа памет има много форми, под които да се съхранява, а една от най- ценните и аристократични е отразяването на събитията в пощенски марки и сме много радостни, че това ще се случи", каза в заключение директорът на Дирекция „Култура и туризъм".

Други новини от Велико Търново