/ iStock/Getty Images
Когато са комбинирани с хронично недоспиване, високото кръвно налягане, диабетът тип 2 и сърдечно-съдовите болести водят до преждевременно развитие на рак, сочат резултатите от ново американско изследване, цитирани от Юрик алърт.

Учените още спорят полезно или вредно е червеното месо

Изследването обхванало около 1600 души на възраст между 20 и 74 години в Пенсилвания. Те били разделени на групи в зависимост от това дали са засегнати от диабет тип 2, сърдечно-съдови болести, включително прекарани инсулти, или имат високо кръвно налягане. Здравословното състояние на доброволците било следено до 2016 г., като при това за всеки смъртен случай била изтъкната най-вероятната причина.

Преход от дълги към кратки тренировки е свързано с риск от преждевременна смърт


В рамките на изследването починали 512 участници. Една трета от тях си отишли от този свят вследствие на сърдечно-съдови болести, а една четвърт - вследствие на рак. За онези, които спели по-малко от 6 часа в денонощието и били засегнати от диабет тип 2 или имали високо кръвно налягане, рискът от смърт вследствие на инфаркт или инсулт бил 2 пъти по-голям. За хората, които били засегнати от сърдечно-съдови болести или са прекарали инсулти, недоспиването увеличило 3 пъти вероятността от преждевременна смърт.

По данни на Американската асоциация на кардиолозите, около 45% от жителите на САЩ имат високо артериално налягане или са засегнати от диабет тип 2, а други 14 процента са засегнати от сърдечно-съдови болести или са прекарали инсулти.
БТА