Подкрепете своя фаворит в ПРОМЯНАТА до 24 октомври
Фондация „Радост за нашите деца“ се е посветила на развитието на трудови умения на деца и младежи с нетипично развитие и различен тип физически и интелектуални затруднения. Движеща сила в организацията са Нари Банкова - председател на фондацията, майка на четири деца, едно от които с диагноза детска церебрална парализа (ДЦП) и Елизабет Чешмеджиева – координатор и майка на момче със синдрома на Аспергер.

Двете жени са посветили живота си на каузата деца с различни затруднения да бъдат обучени на трудова дейност, която отговаря на техните възможности. По този начин те могат да достигнат частична или пълна независимост от социалните помощи в зряла възраст.

Как бихте описали дейността си в три изречения?

Цел на Фондацията „Радост за нашите деца“ е да подпомагаме децата с увреждания - да се развиват и да преодоляват дефицитите си. Помагаме и на родителите да приемат и да осъзнаят, че всяко подкрепено дете с необходимата му терапевтична грижа, ще има повече възможност да се справя в училище и да живее пълноценно. Знаем това опит, защото като родители сме изминали същия път.

Създадохме фондацията през 2004г. Година по-късно открихме „Център за социална рехабилитация и интеграция „Радост“ за деца от 2 до 18 години със СОП“ /специални образователни потребности/. Помогнали сме над 2000 деца и техните семейства, за да подобрят качеството си на живот.

С времето осъзнахме потребността от създаване на защитени работни места за младежи с дефицити, защото децата, на които помагахме, пораснаха. Така през 2018г., по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ създадохме социалното предприятие Пекарна „Радост“, осигуряващо заетост на младежи с множество увреждания, навършили 18 години.

С какво вашият проект допринася за по-добрия живот на децата и младежите в България?

В основата на проекта ни е плавното обучение в трудови умения на младежи с дефицит. Когато имат работа - те са равнопоставени с всички останали. Могат да работят в пекарна, ресторант, хотел, офис или парк и да изкарват прехраната си без да са зависими от социална помощ. И без да живеят в изолация.
Освен трудови навици, работата им дава среда, приятели, подпомага тяхната социализация и им позволява да имат самочувствие от това, което правят.
На практика, проектът ни подкрепя и всеки социално отговорен работодател, склонен да наеме млад човек с увреждане. Защото е ясно, че обучението им изисква допълнително време, ресурс и професионален опит.

Какво ви накара да се включите в ПРОМЯНАТА?

Чрез ПРОМЯНАТА повече хора разбират за нашите проблеми. С други думи ние ставаме видими за всички. Най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и „Reach for Change България“ всъщност е стимул за социалните предприемачи и неправителствени организации да разработят проект, за да го развият чрез обученият в ПРОМЯНАТА. По този начин финалистите достигаме и до най-важното – Решението. За кратък период от време, различни социално значими казуси привличат вниманието на всички. А това е част от процеса по промяна на обществените нагласи, която ни е така необходима.

Кой е най-големият ви стимул в работата като социален предприемач?

Положителната промяна при децата, те вече вярват, че могат! Могат и правят различни неща. Показват на всички, че тези хора лишени от едно, при подходящи условия и среда са полезни и активни. Пример и реалност, в която стигмата изчезва. Защото всеки човек е ценен. Това ни дава сили да продължим и да не се отказваме.

Коя е ПРОМЯНАТА за децата и младежите на България, която искате да видите в следващите 10 години?

Промяна в Образователна система, която да е обърната към детето, с ясна перспектива за неговото самостоятелно развитие. Работата на социални предприятия като Пекарна "Радост" показват необходимост от преосмисляне на държавната политика в социалната и в образователната сфери, с цел включване - подготовка на младежи с различни затруднения в работещи практики на активните социални предприятия в България.
Социално предприемачество към момента не води до създаването на солидарна икономика, а само съществуването на отделни практики. Работата с уязвими групи без ресурс и периодична подкрепа, финансиране и менторски програми - обрича на неуспех всяка добронамерена идея.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което сте се сблъсквали?

Социалното предприемачество е трудно, защото е кауза и отговорност към хора без алтернатива. Но най-голямо предизвикателство е неразбирането или по-точно нежеланието да се разбират проблемите на хората с увреждания. Време е да си признаем, че като общество повече от 50 години се правим, че тези хора не съществуват, че няма смисъл да направим животът им нормален. Скритата дискриминация към хора с дефицит не ни прави нито по-добри или състрадателни. Сравняваме стандарта си на живот с други страни и никога не поглеждаме какво е отношението там към хора с увреждания.
Ние не искаме институционална грижа, а искаме човешки подход към всеки - според индивидуалните му способности. Хората с увреждания не са страшни. Безразличието и апатията са.

Как си представяте успеха като социален предприемач?

Успех е, че младежите работят и с всеки нов ден стават по-уверени. Успех е, че родителите ни вярват, защото децата им се чувстват добре. Успех е, че продължаваме да се развиваме при положение, че се сме атакувани от различни кризи, а се финансираме само от проекти и дарения.
А в бъдещето виждаме работещ център за защитена заетост, с работни места на всеки млад човек с дефицит, според умения му. Държавна политика с разработен алгоритъм за подкрепа и грижа към човека. Социално отговорен Бизнес, който наема хора спрямо това, което могат. И една малка фабрика за бисквитки…

Защо смятате, че хората трябва да подкрепят вашата инициатива?

Всички трябва да се научим да живеем с различните, защото са част от нормалния живот. Да сме емпатични и толерантни, за да се научим да приемаме.
Социалното предприемачество за младежи с увреждания трябва да бъде подкрепено и развито. Отделени добри практики днес, не са решение за децата със затруднения в национален мащаб. Защото утре те ще бъдат младежите с дефицити. И решението е ясно - обучение в трудови умения, за да получат занаят и от там – заплащанe за труда си и достоен живот.

Всеки желаещ може да гласува за един от финалистите в ПРОМЯНАТА до 23:59 часа на 24 октомври, като даде своя глас на www.nova.bg/promyanata.“.