Много хора са подвластни на някои клишета, които засягат децата със специфични потребности и в частност тези със Синдром на Даун. Едно семейство обаче решава да промени остарелите статистики и черни прогнози.

Кои са Топ 10 митове за Синдрома на Даун? Това разкриват Силви и Краси от "Живот със Синдром на Даун", финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA - ПРОМЯНАТА 2016/2017 г., в последния си видеоклип. Благодарение на дъщеря им Микаела, която е със синдром на Даун, Силви и Краси дават отговори на въпросите на все повече хора. Ето кои са те:

Мит №10 Всички хора със Синдром на Даун са с тежка умствена изостаналост

Да, те имат някаква умствена изостаналост заради гинетичната аномалия, с която са се родили.Тя обаче може да бъде лека, умерена или тежка. Не е редно да се казва, че всички хора са тежка умствена изостаналост. Според д-р Емили Барн от САЩ  децата с този синдром достигат до 90 точки на тестовете за интелигентност след работа с тях. Те са способни да усвоят много неща. На тях им е нужно само малко повече време.

За децата със Синдром на Даун от първо лице

Мит № 9 Само майки над 35 годишна възраст раждат деца със Синдром на Даун

Това е абсолютно невярно. Няма нерискова група. Синдромът на Даун е една случайна генетична аномалия.

Мит № 8  Хората със Синдром на Даун не могат да говорят

Децата, които са обичани и растат след близки не само говорят, а и приличат на своите родители, братя и сестри. Да, имат проблеми с речта, но тези проблеми са преодолими.

Микаела и Крис
NOVA

Мит № 7 Хората със Синдром на Даун не могат да се обучават

Хората със синдром на Даун могат да усвоят много неща. Те могат да учат, да пеят, да готвят, да танцуват. Някои от тях притежават феноменална памет и проявяват способността да съчиняват. Освен това те с удоволствие изпълняват домашна работа, ходят до магазина, ориентират се в транспорта. Ако родителите на детето се занимават активно с него, то ще навакса много.

Как дете със Синдром на Даун си приготвя закуска? (ВИДЕО)

Мит № 6 Необразовани майки раждат деца със Синдром на Даун

Има родители на такива деца, които са учители, адвокати, лекари. Синдромът на Даун се проявява на 1 от 700 новородени бебета. Статистиката е еднаква във всички страни, раси и социални класи. В България годишно си раждат 100 деца със Синдром на Даун.

Мит № 5 Хората със Синдром на Даун са болни и заразни

Някои майки, виждайки дете с такава диагноза на детската площадка, отдръпват оттам своето дете. Това не е заболяване, а генетично състояние, което не налага сериозно лечение. Някои имат придружаващи заболявания, като порок на сърцето, но да говорим за неизлечимо болни от Даун е безкрайно некоректно.

Микаела и Крис
NOVA

Мит № 4 Синдромът на Даун може да се получи само наследствено

Синдромът на Даун не се унаследява. Само при 3 % от хората е наследствено, при останалите 97% е чиста случайност.

Детето ни се роди със Синдром на Даун. Какво да правим? (ВИДЕО)

Мит № 3 С биохимичен скрининг и фетална морфология задължително се открива Синдром на Даун

Изследванията по време на бременността не показват, че детето ще бъде с този синдром.

Мит № 2 Хората със Синдром на Даун страдат

Това е генетично състояние.Не е нужно да се лекува и да се приемат някакви сериозни психотропни препарати. Детето се е родило такова, защото по време на зачеването в неговите клетки се е образувала допълнителна 47-ма хромозома.

Мит № 1 Децата със Синдром на Даун умират до една годишна възраст и рядко доживяват до 15 години

В миналото ранната смърт на хората с тази генетична аномалия не е бил синдромът, а съпътстващите заболявания. Днес медицината е много напреднала. Ако съумеете да адаптирате социално своето дете, да положите усилия за неговото развитие, ако детето води здравословен начин на живот, то непременно ще има един дълъг и щастлив живот.